Inspectoratul Școlar Județean Bacău repartizează zilele acestea, către 147 de unități de învățământ cu personalitate juridică (inclusiv către structurile arondate), primul lot de aproximativ 20.000 de tichete sociale, care vor ajunge la elevii beneficiari ai Proiectului „Sprijin educațional pe baza de tichete sociale pe suport electronic pentru elevii dezavantajați”.
Valoarea unui tichet este de 500 lei, bani ce pot fi folosiți doar pentru a se cumpăra rechizite, îmbrăcăminte și alte articole necesare pentru frecventarea școlii și grădiniței.
„Fiecare suport electronic nominal pentru tichete sociale pentru sprijin educațional este livrat către beneficiari într-un plic colector pe care se află imprimată sigla Guvernului României și a Uniunii Europene, împreună cu mențiunea „Tichet Social pentru Sprijin Educational”, „Proiect cofinanțat prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027” și pe care sunt indicate numele și prenumele beneficiarului, numele și prenumele reprezentantului legal/tutore, denumirea şi adresa unității de învățământ. Plicul colector conține şi un plic cu codul PIN, sigilat separat”, au anunțat reprezentanții Inspectiratului Școlar Județean Bacău.
Conform proiectului de act normativ, vor avea dreptul la aceste măsuri de sprijin educațional :
- copiii din învățământul de stat preșcolar, care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an, prevăzute de Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;
- elevii din ciclul primar și gimnazial care fac parte din familii ai căror membri au, în luna iulie din fiecare an, un venit mediu net lunar de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002.
Banii nu vor putea fi retrași de pe card și trebuie folosiți pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei. Suma de 500 de lei poate fi utilizată în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.
Sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an. Mai multe informații puteți citi pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Magazinele din județul Bacău unde se vor putea folosi tichetele educaționale
În județul Bacău sunt 196 de magazine unde se vor putea utiliza cei 500 de lei. Printre aceste magazine, se numără Pepco, Altex, Takko Fashion, Selgros sau Librăriile Alexandria.
Lista completă a magazinelor, pentru fiecare comună și oraș din județul Bacău, poate fi văzută AICI.
Scortanu a zis
Rusine puslamalelir de la Bucuresti. Au transformat scolile in institutii de asistati social, directorii, secretarii si dirigintii fiind oblugati sa faca situatii pentru tichete sociale, burse sociale, sa calculeze venituri etc. Iar putorile din primariile conduse de toti prostanii de primari stau si freaca menta! Asta tine de serviciile sociale , nu de scoli. Dar daca niste bovine conduc tara!
Cetatean a zis
Speram sa scapam de ei la toamna!Sunt efectiv un cosmar! Daca ies tot astia,imi fac bagajele si plec din tara asta fara niciun viitor decat pentru puslamale de acest gen!
Maria a zis
Bună ziua tuturor!Întrebarea mea este de ce secretariatul școlii copiilor mei au zis ca au termen de predare a tichetelor,5 zile după care le returnează de unde au venit?
Luând în considerare ca plicurile cu tichetele de predat părinților nu au venit toate în aceeași zi?
Craciun a zis
Asa e recomandarea data de la centru. Tivhetele trebuiau sa ajunga in aceeasi zi in scoala, cu exceptia cazurilor in care nu au fost date catre ISJ Bacau de la Bucuresti si cu acele cazuri care vor fi rezolvate mai tarziu. CNP nerecunoscut de DGEP- Directia Generala de Evidenta a Populatiei etc. Trebuie sa existe un termen foarte strict, ca altfel parintii, in localitatile rurale in special, ar veni cand ar dori ei. Problema grava e ca aceste programe sociale nu ar avea ce cauta in scoli. Ci in primarii, prin serviciile sociale, primarii in care angajati ajunsi prin concursuri aranjate la ordinul primarilor nu fac altceva decat sa fie slugile primarilor, sa lucreze la primari, viceprimari de comune, sa aduca voturi la alegerile locale.