Lista de propuneri facute de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) continua cu cele pentru reducerea poverii dobinzilor penalizatoare pentru creantele la bugetul statului. Patronatul Judetean al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Bacau, care activeaza sub tutela CNIPMMR, ne-a pus la dispozitie aceste propuneri si motivele care stau la baza formularii lor.
Societăţile comerciale, inclusiv IMM-urile, care nu efectuează plata la termen a obligatiilor lor fiscale datoreaza majorari de intirziere in cuantum de 0,1% pentru fiecare zi de intirziere. Deşi este reglementat ca nivelul majorarii de intirziere poate fi modificat prin legile bugetare anuale, cota de 0,1% instituita incepind cu 1 ianuarie 2006 este aplicabila si in prezent, fara luarea in considerare a dificultatilor sporite ale societatilor comerciale, in special ale IMM-urilor, in perioada crizei actuale – spun oamenii de afaceri din CNIPMMR. Majorările de intirziere de 0,1% pe zi reprezinta un nivel de 36,5% pe an, fiind de doua ori mai mari decit cele mai ridicate dobinzi bancare practicate pe piata, în prezent, (17,38%, respectiv DAE – dobinda anuala efectiva de 22,91%) si depasind de 7,7 ori rata inflatiei actuale (in conditiile in care, potrivit BNR, valoarea actuala a inflatiei este de 4,74%, pentru decembrie 2009 / decembrie 2008), iar in 2010 depasind de 10,42 de ori tinta inflatiei (potrivit BNR tinta inflaţiei pentru 2010 este de 3,5%).
Ce propun IMM-urile
1. Reducerea majorarilor de intirziere pentru creanţe bugetare de la 0,1 la 0,05%. In prezent, se penalizeaza nediferentiat, ca frauda fiscala, un comportament fiscal care nu are o componenta frauduloasa. Neplata unor obligatii declarate, dar neonorate din lipsa temporara a lichiditatilor, nu ar trebui penalizata, ar trebui sa li se adauge rata inflatiei sau, maxim, ar trebui sa fie purtatoare de dobinda, la nivelul normal stabilit de piata. Ca urmare, pentru reducerea poverii IMM-urilor privind majorarile de intirziere pentru creante bugetare, raportat la tinta inflatiei pentru 2010 si la dobinzi bancare practicate pe piata in prezent, avind in vedere efectele crizei actuale, CNIPMMR solicita reducerea acestora de la 0,1%/zi de intirziere, la 0,05%/zi. Reducerea la jumatate a majorilor de intirziere mentine caracterul punitiv al masurii, majorarile de 18% pe an fiind peste dobinda anuala pentru un credit bancar si fiind de 5,14 ori mai mari decit devalorizarea datoriei (raportata la o rata a inflatiei de 3,5% in 2010).
2. Prelungirea termenelor de plata cu 60 de zile pentru microintreprinderi si cu 30 de zile pentru IMM-uri. Pentru reducerea poverii IMM-urilor privind termenele de plata foarte scurte si dificil de respectat stabilite pentru achitarea obligatiilor bugetare si a contributiilor la bugetele de asigurari sociale (de sanatate, somaj si pensii), avind in vedere efectele crizei actuale, CNIPMMR solicita reglementarea unor termene speciale de plata, care sa asigure prelungirea termenelor de plata actuale cu 60 de zile pentru microintreprinderi si cu 30 de zile pentru intreprinderile mici si mijlocii.
3. Scutirea de plata a majorarilor de intirziere pentru IMM-urile care au inregistrat creante bugetare in 2009 si care vor achita debitele pina cel tirziu la data de 1 iunie 2010. Pentru stimularea achitarii obligatiilor bugetare si a contributiilor la bugetele de asigurari sociale (de sanatate, somaj si pensii) în perioada crizei, CNIPMMR propune reglementarea scutirii de la plata majorarilor de intirziere pentru IMM-urile care au inregistrat creante bugetare in 2009 si care vor achita debitele respective pina cel tirziu la 1 iunie 2010.
Lasă un răspuns