Monsanto, companie producatoare de seminte Dekalb si erbicide, a fost prezenta joi, 11 februarie, prin reprezentantii ei, la o intilnire cu fermierii bacauani. Au participat la evenimentul de la Hotelul President fermieri care lucreaza de mai multi ani cu Mosnanto, dar si unii care sint interesati de noutatile de sub acest brand, directori ai unor institutii agricole si specialisti in agronomie, precum si ziaristi. La intilnirea cu agricultorii au venit Octavian Chihaia, director regional pentru Zona Est, si reprezentantul de vinzari pentru judetele Bacau si Neamt, Catalin Popescu.
Controversata pentru cercetarile aplicative in domeniul organismelor modificate genetic, Monsanto este, insa, recunoscuta ca fiind cea mai mare firma producatoare de saminta din lume si are cea mai mare baza de gene. La acest nivel, se face un schimb de germoplasma intre diferite tari, iar saminta produsa in Romania, unde compania are o baza de productie, pleaca spre fermierii din Ungaria, din Rusia si din alte tari. Exista si o retea de ameliorare globala la porumb, una dintre cele mai puternice, la aceasta ora, pe aceasta cultura. In Romania, Monsanto deruleaza si un proiect pentru construirea unui de centru de ameliorare a hibrizilor.
De 35 de ani in Romania
Totul a inceput acum peste 100 de ani, cind in SUA se infiinţa Monsanto Chemical Works, cu scopul de a crea produse pentru industria alimentara si farmaceutica, iar primul produs al firmei a fost zaharina, vinduta integral companiei Coca Cola. Monsanto are, astazi, doua mari divizii: una pentru producerea si comercializarea seminţelor, alta pentru erbicide. Monsanto produce cel mai vindut erbicid pe plan mondial – ROUNDUP. In Romania, Monsanto este prezenta din 1975, unde in 1996 a deschis prima sucursala. Intre performantele acestui brand se numara si hibrizii de porumb Dekalb, prezentate, joi, de reprentantii companiei. Hibrizii de floarea soarelui de la Monsanto au fost condusi catre compania Singenta, pentru ca Monsanto este tot mai interesata de cultura porumbului. „Vrem sa investim cit mai mult in cercetare – a spus Octavian Chihaia -, pentru a aduce cit mai multi hibrizi de porumb in Romania, pentru a investi in ameliorarea lor si in statia de productie de la Sinesti. In Romania am ramas, deocamdata, cu porumbul si rapita, dar au aparut o serie de hibrizi noi”.
Porumbul care sfideaza seceta
Un obiectiv importan al Monsanto este obtinerea de hibrizi de porumb rezistenti la seceta. Seceta este un fenomen care ne afecteaza, in agricultura, tot mai mult. Fermierii au obtinut, in ultimii ani, in medie, doar 3 – 4 tone de porumb la hectar. Din pierderile inregistrate, circa 67% se datoreaza secetei. Iar fenomenul se acutizeaza. „Iata de ce se insista tot mai mult pe crearea de hibrizi care se comporta mai bine in conditii de stres hidric – a precizaat Ovidiu Chihaia. Se lucreaza pentru hibrizi cu o masa de radacina cit mai mare. La Braila, avem un cimp experimental in care aratam diferentele intre plantele noastre si alti hibrizi. Cu o masa de radacina mai mare, planta exploreaza o suprafata mai mare de sol si se poate hrani mai bine. Si tulpina are anumite caracteristici la porumbul Dekalb: este elastica, rezistenta la fringere. De asemenea, acest porumb pierde apa mai repede, stiuletele se usuca mai bine, cu avantaje la recoltare, iar Monsanto vrea sa aduca aceasta caracteristica si hibrizilor noi”.
Anul 2010 aduce, la Monsanto, o serie de hibrizi noi, testati in Romania. Printre hibrizii prezentati de Octavian Chihaia au fost DKC 3759, care se preteaza cel mai bine in Moldova si care s-a comportat foarte bine si in culturi duble, DK315 – deja cunoscut, hibrizi semitimpurii si semitardivi. In grupa semitimpurii, hibridul DK440 este „parintele” tuturor. S-a incercat sa se copie caracteristicile principale ale acestui hibrid la DKC 3511 si EE3802. DK440 este un hibrid foparte stabil, in conditii de stres hidric si altele da o productie acceptabila, iar diferentele de la an la an nu sint foarte mari. Si DKC 3511 se comporta foarte bine in stres hidric, care anul trecut a adus cota de piata firmei. A fost campionul din 2009 in Ungaria si a fost cultivat, pe suprafete mari, si in Romania. Este si cel mai bine vindut hibrid Monsanto in Europa. Anul acesta, absolut nou, acesta apare la vinzare.
Despre hibrizii Monsanto si obiectivele companiei pe piata din Romania vom reveni.
Ciprian a zis
In Romania porumbul se face usor la noi nu se face graul care e mai valoros.
Acatrinei a zis
Valoros ca intodeauna. La obiect si cu surprinderea corecta a problemelor reale. Imi era teama ca dupa discutiile de la intalnire veti orienta articolul mai mult spre OMG si bine ati facut. Era un alt reporter retinea doar acea problema. Atentie doar la ” ramasitele trecutului” adica ” sunt” (cica) nu „sint”