• Casa de Asigurări de Sănătate, instituție în gestiunea căreia se află noile formulare de rețete compensate și gratuite, a transmis abia ieri un comunicat prin care medicii sînt chemați ca în zilele de 29, 30 și 31 decembrie 2003 să ridice carnetele valabile anul acesta • pe 2 și 3 ianuarie, zile lucrătoare în toate farmaciile județului, majoritatea farmaciștilor au fost nevoiți să tragă obloanele ca să poată face inventarul medicamentelor al cărui TVA a scăzut odată cu intrarea în noul an • ieri, cînd farmaciile au fost deschise, unii dintre bolnavi nu au putut să-și ridice medicamentele compensate și gratuite pentru că nu aveau rețetă completată pe formular nou
La nici 24 de ore de la începerea noului an, unii dintre asigurații cu probleme de sănătate s-au lovit de greutăți necunoscute de ei pînă acum. Liniștiți de gîndul că luna este la început, deci nu vor avea probleme cu farmaciile care își epuizează plafonul, bolnavii au avut o surpriză și mai mare. În puținele farmacii care au fost deschise zilele acestea, unii dintre bolnavi au aflat că rețeta din mînă lor nu este valabilă, pentru simplul motiv că exact din noaptea de revelion formularele de rețete compensate și gratuite au fost înlocuite cu unele noi, securizate. Formularele noi nu au fost însă de găsit în cabinetele multor medici, iar pacienții care au primit recomandări pe formulare vechi au fost refuzați în farmacii și puși pe drumuri.
Motivul pentru care unii dintre medicii din județ nu au ajuns în posesia formularelor noi de rețete, intrate în circuitul medical de la 1 ianuarie, pare incredibil și apare negru pe alb, într-un comunicat emis abia ieri de pe fax-ul CAS. Anunțul transmis Colegiului Medicilor, Asociației Medicilor de Familie și redacției noastre aduce la cunoștință că medicii sînt așteptați să-și ridice noile formulare de rețete în zilele de 29, 30 și 31 decembrie 2003. Cum zilele acestea au trecut de mult, este de la sine înțeles cum un comunicat care nu a fost transmis la vreme a declanșat un adevărat haos în cabinetele medicale și farmaciile din județ.
Funcționarii Casei de Asigurări au fost liberi în perioada 25 decembrie – 5 ianuarie. E drept, instituția a asigurat permanență și medicii ar fi putut să-și ridice carnetele cu rețete, dar ar fi trebuit să și știe despre acest lucru. Ori ei abia ieri au fost informați că și la sfîrșitul lui decembrie își puteau procura formularele. Brambureala a fost amplificată și de ultimele declarații oficiale ale reprezentanților Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS). În ajunul sărbătorilor de Crăciun, reprezentanții CAS au anunțat public că în luna ianuarie vor merge în paralel ambele tipuri de rețete, iar bolnavii nu vor avea probleme în farmacii dacă vor avea în buzunar rețete completate pe formulare vechi. Ieri, însă, asaltați de pacienții care s-au plîns că farmaciștii nu le eliberează medicamentele pe formularele vechi, reprezentanții Casei s-au răzgîndit și îi acuză pe medici de neglijență. „Au venit de dimineață cîțiva pacienți care aveau rețete pe formulare vechi și care nu puteau să ridice medicamentele din farmacii. Neașteptat, medicii care nu au avut la cabinete formulare securizate au fost specialiștii din spital. Spitalele au intrat în posesia noilor formulare încă de pe 24 decembrie și fiecare medic ar fi trebuit doar să-și ridice noile rețete înainte de a intra la consultații. Pînă la redresarea situației, vreo două zile probabil, se va merge pe ambele formulare. Am vorbit deja cu farmaciștii să primească și formularele vechi, în situații de urgență. Și medicii de familie ar fi putut să-și ridice noile formulare tot de la spitalele pe lîngă care sînt arondați”, ne-a declarat dr. Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt al CAS.
Bolnavii, puși pe drumuri între farmacie și medic
Cu anunțuri vechi de anul trecut, dar transmise medicilor abia ieri, noile prevederi referitoare la formularele securizate pentru rețete compensate și gratuite au încercat tot nervii bolnavilor. Ei au fost cei puși pe drumuri între farmacii și medic. „Este o bătaie de joc pe care rar mi-a fost dat s-o văd. Am venit la 8.30 la medic să-mi iau rețeta pentru că sînt bolnavă cronic și este trecut de prînz și eu tot nu mi-am primit medicamentele. Prima oară, doctorul mi le-a trecut pe formularul de anul trecut, dar la Farmacia 1 am aflat că au intrat în vigoare altfel de rețete. M-am întors din nou la gară, la laboratorul de Sănătate Mintală, și a trebuit să o iau de la capăt cu coada la doctor”, ne-a declarat Maria S., o pacientă care se tratează lunar pentru afecțiuni psihice.
Cîtă parte din vină aparține și medicilor este greu de stabilit. Asta pentru că anunțul transmis de CAS către Colegiul Farmaciștilor și Asociația Medicilor de Familie a ajuns la ei abia ieri. „Bineînțeles că știam că de la începutul anului vor intra în vigoare formulare noi de rețete compensate și gratuite. Ca orice modificare, am crezut că va intra în vigoare după cîteva zile, pentru că nu ne-a anunțat nimeni că este obligatoriu să ridicăm rețetele noi pînă la 31 decembrie. Abia astăzi, după prînz, ne-a fost transmis un comunicat în care sîntem anunțați că ne putem procura formularele noi, zilnic între orele 8.00-13.00 în zilele de 29, 30 și 31 decembrie 2003. Au fost colegi care și-au luat formulare noi de la spital, dar în același timp sînt și doctori care pe 20 decembrie au fost la Casă și au primit tot formulare vechi”, ne-a declarat dr. Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor și a Asociației Medicilor de Familie.
Înlocuirea formularelor vechi cu cele noi pentru rețete compensate și gratuite îi va costa pe medici nu doar riscul de a-și atrage măsuri coercitive din partea CAS, în cazul în care nu s-au aprovizionat cu formulare securizate. Noile carnete de rețete costă 70.000 de lei, în timp ce formularele vechi costau doar 30.000 de lei, bani scoși din buzunar de medici. Strictețea cu care se încearcă să fie introduse în circuit noile formulare de rețete compensate și gratuite și blamarea medicilor care, deși nu au fost anunțați direct decît pe data de 5 ianuarie despre o prevedere valabilă de la 1 ianuarie, este oricum inutilă. Asta întrucît lămpile de ultraviolete destinate verificării rețetelor securizate nu există în acest moment în nici una dintre farmaciile băcăuane. „Nu avem lămpile cu ultraviolete și nu știm cum vom intra în posesia lor. Personal, eliberez rețete compensate și gratuite chiar dacă nu le pot verifica, pentru că nu a existat timp fizic pentru falsificarea lor”, ne-a declarat Lucia Celmare, președinta Colegiului Farmaciștilor.
Farmaciile, blocate de modificările legislative de la 1 ianuarie
Lipsa formularelor noi nu au fost singurele piedici în calea bolnavilor. Anunțate drept zile lucrătoare în majoritatea farmaciilor din județ, datele de 2 și 3 ianuarie s-au dovedit a fi zile în care aceste unități au rămas închise pentru bolnavi. Motivul a fost reducerea TVA-ului la medicamentele compensate și gratuite cu 10 procente, prevedere care a intrat în vigoare chiar în noptea de revelion. Modificările de pe hîrtie au necesitat însă din partea farmaciștilor inventarierea întregului stoc de medicamente rămas în farmacie la sfîrșitului anului 2003 și înscrierea noului preț al acestora pe fiecare cutie, conform cu noile date înscrise în programul calculatorului. Cum toate aceste operațiuni au necesitat zeci de ore de lucru, farmaciștii s-au văzut nevoiți să închidă farmaciile și să treacă la treabă. „Ziua de 1 ianuarie a fost liberă, dar pe 2 și 3 ianuarie am venit la serviciu special ca să facem inventarul și să modificăm prețurile la produsele la care TVA-ul a scăzut de la 19 la 9%. A fost o muncă sisifică. Și sîmbătă și duminică am plecat la miezul nopții din farmacie. Am fost nevoiți să recurgem la acest mod de lucru pentru că noile prevederi au intrat în vigoare în noaptea de revelion, într-o perioadă în care au fost foarte multe zile libere”, ne-a declarat Lucia Celmare, președinta Colegiului Farmaciștilor din Bacău.
După aceeași metodă au lucrat aproape toate farmacistele din oraș. „În zilele de 2, 3 și 4 ianuarie am închis farmacia și am lucrat la inventarul stocului rămas de anul trecut. Fiecare produs compensat și gratuit din farmacie a fost trecut pe noul preț și introdus în calculator. Luni am deschis farmacia și au început să vină și pacienții. S-au ieftinit doar compensatele și gratuitele, dar medicamentele pentru care nu este nevoie de recomandarea medicului au rămas tot cu TVA de 19%”, ne-a declarat farmacista Maria Șnel, diriginta farmaciei Asclepios. Singurele excepții printre farmacii au fost înregistrate la Farmacia nr. 1 și Sensi Blue, farmacii cu program non-stop, care nu și-au întrerupt programul nici măcar o oră în toate aceste zile. „Noi am lucrat non-stop în toate zilele de sărbători și am asigurat permanență chiar și în noaptea de revelion. Lucrînd într-o rețea de farmacii nu am avut grija acestor modificări, pentru că ele au fost introduse în calculator direct de la București”, ne-a declarat farmacista Cristina Munteanu, diriginta farmaciei Sensi Blue. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns