Anul 2004 a început cu stîngul pentru librăriile românești. Hotărîrea guvernanților de a introduce taxa pe valoare adăugată de 9 la sută pe carte a șocat lumea editorilor din Bacău și a dat o lovitură serioasă intelectualilor care s-au arătat pînă acum interesați de noutățile din librării. În condițiile în care lumea nu s-a înghesuit niciodată să cumpere vreo apariție editorială, iar numărul librăriilor din Bacău a scăzut cu fiecare an, acestea schimbîndu-și destinația din lipsă de eficiență, asemenea dispoziție va face ca numărul celor interesați de carte, să scadă și mai mult. Și, probabil, lista cu librării din orașe să se reducă și ea. Pe lîngă aceste consecințe, TVA-ul pe carte va lovi și în soarta editurilor din provincie, care nici așa nu-și permiteau să tipărească cărți în tiraj prea mare.
„Ca editor nu-mi convine din punct de vedere al costurilor. Cartea, pînă la apariție, include TVA, deoarece toate componentele utilizate pînă la apariția unui volum au această taxă inclusă. Pe de altă parte, și așa vînzarea este lentă și, în aceste condiții, va fi și mai lentă. S-a ajuns practic la o situație dezavantajoasă, pe care guvernanții sînt singurii în măsură să o aprecieze”, ne-a declarat Cornel Galben, patronul Editurii Corgal Press din Bacău.
În opinia Dumitriței Dănilă, patroana editurii „Egal” din Bacău, asemenea măsură nu-și avea nici o justificare, tot ceea ce s-a hotărît lovind, pînă la urmă, în condiția, și așa ingrată, a editorilor din provincie. „Nu era necesară o asemenea măsură. Cartea nu este o industrie cu rezultate fantastice și din ea nu scoți bani. Alături de alte afaceri, cea de editare de carte este egală cu zero. Ori, acum, costurile vor crește și nu vor mai putea apărea cărți ca pînă în prezent. Și, oricum, vor fi tipărite în tiraje foarte mici. Astfel, acestea nu vor ajunge acolo unde trebuie și nu vor putea fi cunoscute de cei interesați. Cred că, prin această măsură, vor avea de suferit în primul rînd editurile din provincie”, a conchis Dumitrița Dănilă.
Cu TVA-ul asigurat și cu un autoexil peste hotare sfidător al intelectualilor români, singura salvare a neputincioșilor rămași în țară rămîn anticariatele. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns