• preț de cîteva zeci de minute, pe fosta directoare a Băncii Transilvania nu a avut cine s-o apere • avocatul ei, Ioan Popa, a refuzat să intre în sala de judecată, pe motiv că s-a schimbat completul de judecată fără să fi terminat s-o audieze pe clienta sa
Primul termen de judecată din acest an în dosarul Banca Transilvania a debutat cu o situație care i-a ținut în suspans pe magistrații băcăuani. Și asta deoarece fosta directoare a Băncii Transilvania, Carmen Negoiță, a rămas fără apărător, iar judecătorii nuau putut să o audieze în abesența avocatului angajat. Avocatul ei, Ioan Popa, a refuzat să-și asiste clienta, pe motiv că s-a schimbat componența completului de judecată din dosar fără să fi terminat audierea fostei directoare. Acest lucru a fost cauzat de promovarea la Curtea de Apel a judecătorului Ioana Vorniceasa, președinta completului de judecată care a avut dosarul pînă acum. Ioana Vorniceasa a fost înlocuită cu proaspăt numita președintă a Secției Penale a Tribunalului, Daniela Gireadă, care este asistată în complet de judecătorul Gheorghe Ciocan. Ambii sînt familiarizați cu voluminosul dosar care numără cîteva mii de pagini, pentru că au făcut, pe rînd, parte din completul de judecată, încă de la trimiterea rechizitoriului la instanță.
Situația de astăzi, oarecum neobișnuită, i-a pus pe magistrații băcăuani în dificultate, mai ales că cea care i-a anunțat de decizia avocatului Popa fiind chiar inculpata Carmen Negoiță. În această situație, ședința a fost suspendată, dar rezolvarea situației a venit tot de la Carmen Negoiță, care și-a angajat doi avocați. Cum celălalt apărător, Alexandru Georgescu, este din București și a anunțat că la termenul de ieri nu poate fi prezent, i-a dat telefonic delegație pentru înlocuirea sa unui alt avocat băcăuan, Codrin Antoniu. În acest fel s-a reluat ședința de judecată, iar Carmen Negoiță a fost audiată cu privire la grupul „lemn” din dosar.
Directoarea Negoiță a fost audiată pentru fiecare credit în parte, acordat societăților. Ea a spus că, la momentul în care era în fruntea sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania, nici o normă bancară nu-i interzicea să vireze banii din împrumutul obținut de o societate către o altă firmă care făcea parte dintr-un grup, așa cum s-a întîmplat cu împrumuturile din grupul „lemn”. Aici au fost numeroase cazuri de credite luate pe o societate, bani care apoi au fost virați imediat în conturile unei alte societăți din grup, pentru a acoperi ratele ajunse la scadență sau pentru diverse nevoi. Negoiță a susținut că, pe parcursul derulării unui credit, normele îi îngăduiau să accepte cererile de suplimentare a creditului inițial cu cel mult 10 la sută.
Directoarea insistă că n-a dat credite fără cereri
Carmen Negoiță s-a arătat surpinsă că nu există la dosar documente și a afirmat că este imposibil să se fi acordat credite fără să fi existat cerere din partea clientului sau contracte de garanție și de asigurare. „Nu pot să spun unde sînt aceste acte, pot doar să vă precizez că la sfîrșitul lunii septembrie toate dosarele din grupul lemn au fost luate de o echipă de inspectori de la Banca Transilvania din Cluj, au fost încuiate și apoi sigilate într-un dulap. Nu s-a întocmit nici un proces verbal de predare-primire a lor și nici nu s-a făcut o inventariere a actelor care au fost luate. Noi nu aveam acces la ele decît cu aprobarea celor de la Cluj. Este posibil ca și în timpul urmăririi penale să mai fi dispărut acte, dar sigur au existat documentele care spuneți că lipsesc”, a precizat Negoiță.
Audierea fostei directoare continuă săptămîna viitoare, cînd se vor pune în discuție ultimele două societăți din grupul lemn, iar apoi se va trece la firmele din grupul „alcool”. Audierea fostei directoare a început la sfîrșitul lunii noiembrie și, probabil, se va finaliza după cel puțin alte trei termene. Abia apoi se va trece la administrarea de probe și martori, activitate ce s-ar putea întinde pe tot parcursul anului. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns