Pentru situațiile de excepție, cum sînt cele provocate de ninsorile și gerurile mari din ultimele zile, firmele – fie că sînt private ori cu capital de stat sau mixt – au obligația de a asigura măsuri de protecție a salariaților, îndeosebi a acelora care lucrează în spații deschise și sînt expuși intemperiilor. Măsurile adoptate de Ministerul Muncii sînt obligatorii și pot atrage sancțiuni pecuniare drastice în cazul nerespectării lor. Vă cunoașteți aceste drepturi? Vă sînt respectate? Iată răspunsurile băcăuanilor:
Gheorghe Panțiru, 34 de ani, forjor: „Nu știu ce drepturi au cei care lucrează în aer liber, dar știu un lucru: în România nu se respectă nici un drept al omului”.
Gheorghe Cheța, 62 de ani, pensionar: „Am văzut și am auzit la televizor despre aceste măsuri luate de Ministerul Muncii. Este o măsură bună și în general se respectă dar, mai sînt și patroni care încalcă aceste legi. Din păcate. Oricum, o fac pe răspunderea lor”.
Vlad Popovici, 18 ani, student: „Nu știu ce să vă zic. Părerea mea este că, aici, în Bacău, nu se respectă aceste drepturi”.
V.E., 40 de ani, femeie de serviciu: „Și eu lucrez în asemenea condiții. Vă spun eu care sînt drepturile noastre, a femeilor de serviciu: să ne țină în ger, lucrăm un program de 8 ore, indiferent de cît de frig este afară, fără vestiare, fără toaletă, nu avem nici un loc unde să ne încălzim. În cîteva cuvinte v-am spus în ce condiții lucrăm. Concluzia: bineînțeles că nu ni se respectă drepturile”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns