BRD – Groupe Société Générale a obtinut, in 2009, un profit net consolidat de 812 milioane de lei (192 de milioane de euro. Profitul brut din exploatare – ne-a informat Grupul din Bacau al bancii – a crescut cu 13% fata de 2008, venitul net bancar a ajuns la 3,613 miliarde de lei (853 de milioane de euro), cu 13% mai mare, profitul net consolidat de 812 milioane de lei (192 de milioane de euro, în scadere cu 29% fata de 31 decembrie 2008, iar rentabilitatea capitalului propriu (ROE) la sfirsitul anului 2009 era de 19%. Aceste cifre nu includ impactul reevaluarii mijloacelor fixe ale BRD, care este in curs de finalizare. Se estimeaza ca efectul acestei reevaluari la nivelul profitului net este o scadere de 15 milioane de lei, la acest moment. Veniturile din comisioane au crescut cu 7%, mai lent decit in 2008, in conditiile unei scaderi a volumului operatiunilor, in timp ce veniturile din marja de dobinda si operatiuni de piata au crescut cu 19%, respectiv cu 13%.
Cererea de creditare a scazut puternic anul trecut, iar totalul creditelor acordate de banca era, la sfirsitul anului, de peste 34,9 miliarde de lei, imprumuturile pentru persoane fizice reprezentind 48% din total. Depozitele clientelei depaseau 29,2 miliarde de lei (o crestere de 2% fata de 31 decembrie).
Numarul angajatilor a ramas relativ constant, aproape 9.100 la nivelul întregului grup BRD.
In 2009, BRD a primit doua distinctii importante, fiind aleasa „Banca Anului in Romania” de publicatiile financiare internationale Euromoney si Global Finance. (Petru DONE)
Ioan Balan a zis
Suntem in plina criza, in lume bancile dau faliment dupa faliment, numai in Romania acestea culmea fac profit!
Va intrebati de ce?!
Pentru ca pentru „unii” Romania e tara tuturor posibilitatilor, iar bancherii sunt un fel de stat in stat! Nu va grabiti sa ziceti ca piata e libera, in cazul Romaniei BNR a selectat un numar de 6 banci care stabilesc cursul dobanzii de referinta interbancara, robor si eurobor, iar BRD e una dintre ele.
Aceste dobanzi sunt „cuiul lui pepelea”, imprumutatului i se ia pielea dupa el, iar bancile fac binenteles profit!
De fapt s-a format mascat un fel de monopol, cele 6 banci isi dau imprumuturi intre ele, marind artificial rata dobanzii de referinta interbancara, pana la nivelul care le convine.
Desi pare ok, la mijloc e o mare excrocherie, careia ii cad victime clientii datori bancilor!
Reversul medaliei se va vedea curand, cand bancile cu apucaturi de camatari perversi vor ramane in gaura de clienti.
Perversitatea bancherilor e demonstrata si de modul perfid in care pun in fata unui client ce doreste credit un contract corect juridic, ca apoi dupa semnare sa-ti puna in fata un aditional lacontract scrisintotdeauna marunt, marunt, deosebit de stufos, in care sunt mentionate clauze ce par banale, regulamente bancare, prevalandu-se inclusiv de semnificatia semnelor de punctuatie, adica o virgula sau o linie oblica, fac diferenta intre dobanda stipulata in contract si dobanda reala care in timp se dubleaza sau chiar se tripleaza.
Aveti mare grija ce semnati cu bancile, bunul lor renume e doar praf in ochii naivilor!