Texas Hold’em este cea mai populară versiune a jocului de poker. În urmă cu mai bine de un secol a apărut această variantă care a schimbat percepțiile asupra pokerului, asta deoarece jocul a devenit unul de abilități. Norocul contează tot mai puțin la Texas Hold’em, iar abilitățile sunt cele care fac diferența.
Texas Hold’em însumează tot ce are mai frumos pokerul de oferit: distracție, răsturnări de situație, suspans și multă adrenalină. În rândurile următoare te invităm să descoperi un ghid din care vei afla mai multe despre cea mai populară versiune a jocului de poker, Texas Hold’em.
La Texas Hold’em poker, câștigătorul unei mâini este jucătorul care are cea mai bună combinație de cărți la showdown sau cel care face ultimul pariu la care niciun alt jucător nu mai dă call. Acțiunea se petrece, ca la oricare alta variantă de poker, în sensul acelor de ceasornic.
Cum se joacă Texas Hold’em poker
Fiecare jucător va primi din partea dealerului două cărți vizibile doar pentru el (sunt numite și cărți proprii).
Dealerul va pune pe masă cărțile comune: mai întâi trei, apoi încă una și apoi încă una (dacă mai există cel puțin doi jucători). Cu ajutorul lor se vor forma combinații cu cărțile proprii.
Înainte de dezvăluirea cărților, jucătorii vor plasa pe rând pariurile. Ca să rămână în mâna respectivă, ei trebuie să pună același număr de jetoane ca ceilalți (cu excepția cazului în care un jucător este deja all-in).
Învingător este cel care are cea mai bună combinație de cărți.
Mai întâi sunt efectuate blindurile, adică pariurile făcute înainte să fie împărțite cărțile. Jucătorul poziționat în stânga big blindului este cel care trebuie să facă primul pariu, iar următorii jucători prezenți la masă vor avea următoarele alegeri la dispoziție: call (să egaleze pariul precedent), raise (să mizeze o sumă și mărească potul) sau fold (să renunțe la mâna respectivă).
Pe măsură ce jocul avansează, cei prezenți la masă vor putea în anumite situații să dea check. Această acțiune reprezintă un pariu nul care îi va păstra în mână. Totuși, în momentul în care un jucător va da raise, următorii vor putea da call, raise ori fold, alegerea check nefiind posibilă în acest caz.
Ierarhia mâinilor în jocul de poker
După cum poți vedea, regulile Texas Hold’em sunt foarte simple. Le vei învăța în câteva minute, însă la fel de importantă este și ierarhia mâinilor în jocul de poker. Fără să o cunoști, șansele tale vor fi destul de mici, ținând cont că nu vei ști când ești aproape de câștig sau când ai o mână proastă.
Partea bună este că, până vei cunoaște pe de rost ierarhia mâinilor, o poți salva într-un tab în browser sau să o ai lângă tine pe o foaie de hârtie, mai ales dacă joci la un operator de poker de pe Internet. Dacă joci online, nu doar că poți avea salvată ierarhia mâinilor lângă tine, dar te poți folosi și de alte soft-uri care îți vor arăta ce șanse ai în anumite momente.
Însă, cum spuneam, ierarhia mâinilor de poker este esențială:
- Chintă Royală – Mâna cea mai puternică din jocul de poker, este alcătuită din secvența de la 10 la As de aceeași culoare. Statistic vorbind, apare destul de rar.
- Chintă de Culoare – 5 cărți consecutive de aceeași culoare. La egalitate între doi sau mai mulți jucători, învingător este cel cu cărțile mai mari.
- Careu – Este alcătuit de patru cărți de aceeași valoare. Mâna va fi completată cu cea mai mare carte de jos sau dintre cele proprii.
- Full House – Conține trei cărți de un fel și o pereche. În caz de egalitate, învingător va ieși jucătorul care va avea trei cărți de un fel cu valoarea mai mare.
- Culoare – Aceasta este o combinație pe care o vei ține minte ușor, deoarece este mâna alcătuită din cinci cărți de aceeași culoare. În caz de egalitate, învingător va fi desemnat cel cu cartea mai mare.
- Chintă – 5 cărți în ordine consecutivă, dar care nu au aceeași culoare. Ține minte că Asul poate fi folosit în două moduri: fie după rege, dar și ca prima carte (înaintea doiarilor).
- Trei bucăți – Reprezintă combinația de trei cărți de aceeași valoare. Mâna va fi completată de cele mai mari două cărți pe care le ai (cu tot cu cele de pe masă).
- Două Perechi – Două perechi formate din două cărți de același fel. Pentru a cincea carte va fi aleasă cea mai mare dintre cele disponibile.
- Pereche – Vorbim despre două cărți de aceeași valoare, la care se vor adăuga trei cărți cu cea mai mare valoare.
- Carte Mare – Dacă niciuna dintre combinațiile de mai sus nu e disponibilă la masă, învingător va fi cel care va avea cartea cea mai mare. Cu această combinație se câștigă rar, în special când în joc sunt doi jucători doar.
Sursa foto – canva.com
Lasă un răspuns