• pentru fiecare persoană aflată în întreținere, deducerea suplimentară este de un milion de lei • invalizii de gradul întîi și persoanele cu handicap grav beneficiază de încă o deducere suplimentară, de două milioane de lei • toate aceste deduceri se însumează cu deducerea personală de bază, de două milioane de lei • venitul impozabil se stabilește după ce se scad contribuțiile sociale
Salariații au dreptul la deduceri suplimentare din venitul impozabil, pe lîngă deducerea personală de bază, prevăzute atît în vechea legislație, cît și în Codul fiscal, intrat în vogoare de la începutul acestui an. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, spune că „în total, deducerile de bază și suplimentare nu pot fi decît de maximum trei ori deducerea personală de bază, adică nu pot depăși șase milioane de lei lunar”. Maricel Radu precizează că deducerile suplimentare li se acordă salariaților care au persoane în întreținere. Deducerea personală suplimentară pentru soția/soțul, copiii sau alți membri de familie, aflați în întreținerea salariatului, este de 0,5 înmulțit cu deducerea personală de bază. Cu alte cuvinte, se deduce din venitul impozabil cîte un milion de lei pentru fiecare persoană aflată în întreținerea celui care plătește impozit.
Conform Codului fiscal, contribuabilii mai beneficiază de deduceri personale suplimentare, în funcție de situația proprie sau a persoanelor aflate în întreținere, în afara milionului amintit mai sus. Astfel, mai beneficiază de încă o deducere suplimentară de două milioane de lei din venitul lunar impozabil invalizii de gradul întîi și persoanele cu handicap grav; de încă un milion de lei, invalizii de gradul al doilea și persoanele cu handicap accentuat.
Nu sînt considerate persoane aflate în întreținere acele persoane ale căror venituri, impozabile și neimpozabile, depășesc sumele ce reprezintă deduceri personale. În cazul cînd o persoană este întreținută de mai mulți contribuabili, suma reprezentînd deducerea personală a acesteia se împarte în părți egale între contribuabili, exceptîndu-se cazul în care aceștia se înțeleg asupra unui alt mod de împărțire a sumei. Copiii minori sînt considerați și ei întreținuți. Codul fiscal precizează că nu sînt considerate persoane aflate în întreținere persoanele fizice care dețin terenuri agricole și silvice de peste 10.000 de metri pătrați în zonele colinare și de șes și de peste 20.000 de metri pătrați, în zonele montane. În aceeași categorie se află persoanele fizice care obțin venituri din cultivarea și valorificarea florilor, legumelor și zarzavaturilor, din cultivarea și valorificarea arbuștilor, plantelor decorative și ciupercilor, precum și din exploatarea pepinierelor viticole și pomicole, indiferent de suprafață.
Baremul de impunere lunară pentru veniturile obținute de persoanele fizice în anul 2004 prevede, pentru un venit lunar de 2,4 milioane de lei, o cotă de impozit de 18 la sută. Veniturile cuprinse între 2,4 milioane de lei și 5,8 milioane de lei vor fi impozitate lunar cu 432.000 de lei și o cotă de 23 la sută pentru ceea ce depășește 2,4 milioane de lei. Persoanele care obțin venituri lunare cuprinse între 5,8 milioane de lei și 9,3 milioane de lei vor plăti, de la 1 ianuarie, un impozit de 1,2 milioane de lei plus 28 la sută din ceea ce depășește 5,8 milioane de lei. În cazul veniturilor situate între 9,3 milioane de lei și 13 milioane de lei, impozitul va fi de 2,194 milioane de lei și o cotă de 34 la sută pentru valoarea care depășește 9,3 milioane de lei. Pentru veniturile de peste 13 milioane de lei, ordinul ministrului Finanțelor prevede un impozit lunar de 3,452 milioane de lei, la care se adaugă o cotă de 40 de procente din ceea ce depășește 13 milioane de lei.
Maricel Radu precizează că impozitul se calculează după ce se scad din venitul brut contribuțiile sociale. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns