• în spatele tejghelelor din magazinele alimentare nu vor mai putea fi văzute de acum decît vînzătoare îmbrăcate regulamentar, cu halatul călcat coală de hîrtie și bonețica scrobită • în plus, vînzatorii din domeniul alimentar trebuie să fie școliți în alimentație publică
În sectorul alimentar și de alimentație publică nu vor mai putea lucra, din acest an, decît persoanele care au absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare sau de alimentație publică și care au o vechime de cel puțin doi ani în această activitate. Noile obligații, intrate în vigoare din ianuarie sînt prevăzute în Legea 650, privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, lansată în decembrie 2002. Actul normativ îi obligă pe agenții economici ce desfășoară comerț alimentar să angajeze doar personal calificat.
Vînzătorii nu vor mai putea fi angajați decît dacă dovedesc că au absolvit un curs de specialitate în alimentatia publică. Cu alte cuvinte, în spatele tejghelelor din magazinele alimentare nu vor mai putea fi văzute de acum decît vînzătoare îmbrăcate perfect regulamentar, cu halatul călcat coală de hîrtie, bonețica scrobită și unghiile îngrijite, care să știe pe de rost ce produse perisabile au în magazin și cum trebuie să le manipuleze. În plus, personalul angajat pentru activități comerciale va trebui să facă dovada că a absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare și de alimentație publică și să fi lucrat în domeniu minim doi ani. Deși se plîng, toți patronii care fac comerț alimentar sînt de acord că noua lege și cu beneficiile aduse. „În general, în marile magazine agroalimentare selecția personalului este extrem de strictă. Nu cred că cineva care nu a absolvit măcar o școală profesională de profil ar avea vreo șansă la angajare într-un magazin de acest gen. Concurența este foarte severă. Riști să fii scos imediat de pe piață numai dacă se aude vreun zvon că s-a îmbolnăvit cineva de pe urma ta”, spune șefa unui raion dintr-un supermarket aflat în centrul Bacăului.
Micii buticari pot ajunge în pragul falimentului
Cele mai mari probleme cu noua lege le au patronii micilor magazine de cartier. Mulți dintre ei și-au făcut din butic o mică afacere de familie, își fac singuri aprovizionarea, după care își iau halatul și trec la tejghea. „Acum cîteva luni am angajat două fete. Erau tinere, frumoase, curățele, nimic de zis. În schimb,
habar nu aveau să facă o adunare ca lumea. Mi-au făcut o vraiște prin registre de nu s-a mai pomenit. În plus, mă trezeam că într-o zi aveam vînzări de cinci – șase sute de mii și din raft îmi dispăreau, aproape zilnic, mărfuri de alte cîteva sute de mii . Le-am dat cît au vrut și le-am lăsat să plece. Altele, nu cred că mai angajez prea curînd. Am înțeles că se pot face cursuri și la Forețele de Muncă. O trimit pe nevastă să își ia diploma de care are nevoie, peste un an termină liceul și fata mea, așa că o să o scot eu la capăt cumva”, își face planuri Vasilică Vascan, proprietarul unui mic magazin din zona de nord a Bacăului. Dacă nu își va rezolva cît mai rapid toate problemele, proprietarul buticului riscă își dea tot cîștigul numai pentru plata amenzilor. Conform legii, angajarea de personal necalificat în domeniul alimentar se sancționează cu amenzi de pînă la zece milioane de lei. În plus, actul normativ prevede sancțiuni aspre și pentru comerțul alimentar desfășurat în condiții dubioase. În funcție de suprafața structurii de vînzare, amenzile variază între 2 și 500 milioane de lei. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns