• actuala profesoară de matematică de la Universitatea Bacău a fost prima fată din România care a obținut premiul întîi la olimpiada de matematică • în anul 1981, ea a devenit primul elev băcăuan cooptat pentru lotul olimpic
Marcelina Mocanu Cristian este cea care a deschis drumul spre succes al olimpicilor din județul Bacău, fiind deținătoarea a două recorduri inedite în întrecerile școlare ale vremii. Marcelina a început liceul în anul 1979, la Liceul George Bacovia din Bacău, profilul matematică-fizică, iar din clasa a noua de liceu pînă în clasa a douăsprezecea a fost un candidat permament al olimpiadelor județene de matematică. „Mi-a plăcut să particip la olimpiade, de aceea nu am ratat nici o întrecere la matematică în acea vreme. Tineri fiind, exista dorința de a pune în valoare înzestrarea pentru un anumit obiect de studiu, dar și plăcerea de a concura cu cei care aveau preocupări apropiate”, spune acum Marcelina Mocanu Cristian. Participarea la olimpiadele județene de matematică nu a fost singurul succes al tinerei băcăuane preocupate de aprofundarea noțiunilor de integrale, algoritmi sau matrici, ea obținînd în fiecare an dreptul de a lua parte la întrecerile naționale de matematică. Deși era printre puținele fete care participa la olimpiadele naționale de matematică, Marcelina a concurat de la egal la egal cu reprezentanții sexului tare. Ba, mai mult, în clasa a noua și a zecea, ea a obținut premii speciale ale juriului pentru soluțiile inedite propuse sau pentru rapiditatea cu care a rezolvat problemele date de organizatori. După doi ani de antrenament de încălzire printre „greii” matematicii, la acea vreme școala din Ploiești fiind considerată cea mai puternică din țară la matematică, în al treilea an al participării Marcelina Mocanu a dat lovitura. Ea a obținut atunci locul întîi la clasa a XI-a, devenid vedeta olimpiadei. „Mi-aduc aminte că la acea vreme era un lucru inedit, dacă nu chiar o premieră națională, faptul că o fată cîștiga locul întîi la olimpiada națională de matematică. Acest fapt a fost consemnat, la rubrica inedit, și în ziarul național vremii, în „Scînteia”. Am fost foarte bucuroască că, în al treilea an al participării, am cîștigat premiul întîi”, își amintește Marcelina Mocanu Cristian.
Faptul că a cîștigat locul întîi fără drept de apel în fața contracandidaților de sex masculin, care făceau legea, nu a fost singurul succes reputat de Marcelina la olimpiada de matematică din anul 1981. În urma barajelor susținute, eleva din Bacău a intrat în lotul olimpic național de matematică, devenind primul elev din Bacău care a obținut această performanță. Succesul reputat în clasa a XI-a a fost urmat, în clasa a XII-a, de o prestație pe măsură la aceiași întrecere. După mai multe probe de departajare, Marcelina a obținut, în final, premiul al doilea al Olimpiadei de matematică, obținînd, pentru a doua oară consecutiv, și dreptul de a face parte din lotul olimpic lărgit de matematică. „Performanța de a face parte din lotul lărgit de matematică s-a oprit aici, pentru că nu am paricipat la nici o competiție internațională, dar pentru Bacău era, într-adevăr, o premieră. Am fost oricum bucuroasă că am lucrat altături de cele mai puternice nume ale matematicii din acea vreme”, spune Marcelina Mocanu, primul olimpic internațional al Bacăului, care s-a lăsat foarte greu convinsă să vorbească despre performanțele obținute în urmă cu 20 de ani.
Chiar dacă pare greu de crezut în zilele noastre, avantajele pe care le avea un olimpic la începutul anilor ’80 erau foarte puține. Indiferent că obțineau locul întîi sau mențiune, premianții se întorceau acasă cu un maldăr de cărți și doar cei foarte buni primeau, în plus, o rachetă de tenis sau de badmington, un aparat de fotografiat sau un radio, obiecte foarte rare la acea vreme, care din magazine nu puteau fi procurate decît pile. Acestor premii li se mai adăuga participarea la o tabără cu cei mai buni elevi din țară și cam atît. „Avantajele participării la opimpiadă au fost, din punctul meu de vedere, destul de multe. A contat, în primul rînd, experiența spirituală și faptul că aveai posibilitatea să-ți pui în valoare niște calități și să devii conștient de ele. În al doilea rînd, participarea la olimpiadă, alături de cei mai buni elevi din toată țara, mi-a netezit drumul spre profesia care mi se potrivește”, mai spune Marcelina Mocanu.
Marcelina Mocanu, devenită după căsătorie Cristian, este acum profesor de matematică la Universitatea Bacău și, la 20 de ani după participare, spune că este recomandat ca elevii să participe la olimpiadă. „Participarea la olimpiadă nu este o condiție necesară, dar nici suficientă pentru a urma o carieră de matematician. Dar este utilă și plăcută”, încheie prima fată olimpică din județul Bacău cooptată într-un lot național. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns