– primul tur de scrutin al alegerilor locale din acest an s-a incheiat – in 40 de localitati s-au ales primari din primul tur – lucrurile s-au lamurit la nivelul municipiului Bacau si mai mult sau mai putin la judet, unde se asteapta rezultatul unei contestatii depuse de liberali
S-a pus punct dupa primul tur al alegerilor locale din acest an. Acum atentia este indreptata spre doua directii majore, organizarea turului doi de alegeri si negocierile politice. In urma scurtinului electoral din 1 iunie, in 40 de localitati s-au ales primarii din primul tur. Dintre acestea, trei sint orase, Comanesti (Viorel Miron – PNL), Buhusi (Ionel Turcea – PSD) si Slanic Moldova (Adi Serban – PSD). In urma procesului de votare, din cele 40 de localitati, PSD si-a adjudecat un numar de 20 de comune, PNL – noua, PD-L – sapte, iar PC – un primar. Asa cum era de prevazut, PSD ramine inca principala reduta in mediul rural, in schimb se observa ca, din dominatia oraselor, au ramas doar cu doua fiefuri, restul pierzindu-le sau trebuind sa lupte in turul doi. In plus, municipiul Bacau a fost cistigat net de liberali, in defavoarea social-democratilor.
Dofteana, bastion PSD, a cazut
Dofteana, unul dintre bastioanele PSD-ului, a cazut din primul tur al acestor alegeri. Pentru urmatorii patru ani, comuna va fi condusa de democrat-liberali, al caror candidat, Ioan Bujor, s-a impus din primul tur. O surpriza de proportii ar putea avea loc la Sascut, unde Ioan Rauta va trebui sa treaca de turul doi pentru a-si asigura un alt mandat.
Trei candidati in turul doi la Podu Turcului
O situatie inedita este in comuna Podu Turcului, unde in turul doi au ajuns trei candidati. Primul ca procentaj este un independent, doctorita Gabriela Iacobescu, dar alaturi de ea au intrat si candidatii PSD si PNL, care au obtinut acelasi numar de voturi.
Mihaela Badic si Veronica Dontu, primarite din primul tur
Alegerile din primul tur au mai aratat ca si femeile pot accede la functii cot la cot cu barbatii, luptind la fel ca si ei. Doua candidate au reusit sa isi adjudece comunele lor din primul tur de scrutin: Mihaela Badic (PNL) la Helegiu si Veronica Dontu (PD-L) la Tamasi. Mihaela Badic (32 ani) a cistigat al doilea mandat in comuna Helegiu. „A fost o lupta crincena, cu multe mizerii din partea contracandidatilor mei barbati, care au lipit afise cu poza mea care a aparut la emisunea «Happy Hour» a lui Catalin Maruta, pe cind eram in concediu. Au afisat chiar si poze topless, dar in care nu eram eu. Oamenii au apreciat insa tot ce am facut eu in patru ani si s-a vazut in voturile strinse in urne”, a spus Mihaela Badic. Ea a fost confirmata din primul tur, cu 75,70%. Din cei 2.700 de votanti ea a primit 1.912 voturi, iar urmatorul, candidatul PSD, un barbat, doar 444 de voturi. Mihaela Badic a devenit prima oara primar in Helegiu in 2004, cind avea 28 de ani.
Social-democratii, contestati la CJ
Dupa numararea voturilor si redistribuirea mandatelor de consilieri judeteni, situatia se prezinta negociabila. PSD are o majoritate simpla, prin cele 13 mandate cistigate, liberalii le sufla in ceafa cu cele 11 mandate. In CJ au mai intrat democrat-liberalii cu noua mandate si ei, dar si conservatorii cu trei consilieri judeteni. Nu sint excluse negocierile, dar pionii principali nu se grabesc. „Pina ce nu se termina alegerile din turul doi nu negociem nimic”, a declarat primarul Romeo Stavarache, liderul PNL Bacau. Aici insa se asteapta si contestatia liberalilor in privinta procentajului foarte mare de voturi nule, atit la presedintia CJ, cit si la partide.
La CL Bacau, majoritate au liberalii
Dupa un adevarat scandal, lucrurile s-au lamurit si la Consiliul Local Bacau. Aici, repartitia mandatelor de consilier, conform legii, a dat 12 mandate liberalilor, sase social-democratilor si cinci democrat-liberalilor. Acesta a fost votul bacauanilor care au avut incredere mai multa in echipa Romeo Stavarache – Ionel Palar si consilierii propusi de ei si pe miinile carora au dat destinele municipiului Bacau pentru urmatorii patru ani. Votul bacauanilor nu este intimplator si arata clar ca ei isi doresc un primar care sa poata munci cu alesii locali, nu sa isi puna bete in roate reciproc. Bacauanii si-au dat girul ca proiectele administratiei Stavarache sa fie continuate si din alegerea lor s-a vazut ca nu isi doresc un „independent” care sa nu aiba de partea lui Consiliul Local si nici un suport politic deschis, in afara intereselor de grup din spatele coalitiei pro-Sechelariu.
Grupul liberal din Parlamentul European saluta rezultatul obtinut de PNL la alegerile locale
Grupul ALDE din Parlamentul European isi exprima satisfactia fata de obtinerea de catre PNL, la alegerile locale, a celui mai bun scor electoral de dupa 1990. Liderul ALDE, Graham Watson, a felicitat ieri delegatia romana liberala, in cadrul sedintei de grup a ALDE, pentru acest rezultat. „Rezultatele din primul tur de scrutin al alegerilor locale din Romania indica un sprijin in crestere pentru partidul premierului Tariceanu. In mod traditional, partidul aflat la guvernare obtine rezultate mai slabe in alegerile locale, iar rezultatul PNL este in aceste conditii cu atit mai impresionant”, a declarat Graham Watson. In opinia europarlamentarilor liberali romani, cetatenii au apreciat in primul rind calitatea proiectelor liberale propuse. Mesajul bacauanilor in Parlamentul European este dus de liberalul Magor Csibi, singurul europarlamentar care are deschis un cabinet in Bacau.
grosolan a zis
Buna ziua! As vrea sa semnalez un caz de mita electorala grosolana. La Pirgaresti, candidatul PDL, Ioan Cipca, prosteste babele pentru voturi cu zahar, ulei si (atentie!!!!) „mariri de pensie”. Creduli, batraneii au acceptat in ziua votului chiar sa fie plimbati de colo colo prin sat, nu as putea spune ca au votat la doua maini, dar pomana electorala se da la Pirgaresti in draci. Va rog sa veniti si sa intrebati oamenii prin sat. Este tristul adevar!