Preoțimea băcăuană a cunoscut o serioasă întinerire după 1990. Libertatea de exprimare a cultului creștin-ortodox a permis ca, în anii următori evenimentelor din decembrie 1989, în școlile cu profil teologic să fie admiși foarte mulți tineri. Astfel, s-a ajuns ca, la începutul mileniului al III-lea, vîrsta medie a preoților care slujesc în comunitățile de ortodocși din județul Bacău să nu atingă 50 de ani. Potrivit datelor centralizate la nivelul Episcopiei Romanului și confirmate de Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, în momentul de față, vîrsta medie a celor 401 preoți care slujesc în parohiile din județul Bacău este cuprinsă între 35-40 de ani. „Acum, peste tot este o întinerire a personalului clerical. Aș spune că, prin aceasta văd o întinerire a Ortodoxiei, deși Ortodoxia este mereu tînără. Oricum tinerețea preoților este un semn că Ortodoxia poate deveni o alternativă”, ne-a declarat Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul.
Nu mai puțin de 75 de slujitori ai Altarului au luat calea chemării preoțești înainte de 30 de ani. Recordul de tinerețe se înregistrează în Protopopiatul Onești unde, dintre cei o sută de preoți, 27 au sub 30 de ani. „A fost o pleiadă de preoți în vîrstă, care s-a pensionat. După 1990 s-au înființat parohii noi. Așa se justifică că Protopopiatul Onești este cel mai tînăr și cel mai bun protopopiat, cu preoți deosebiți. Sînt bine pregătiți și s-au angajat deja în problemele comunității, mulți dintre ei avînd începute s-au chiar terminate șantiere cu biserici în construcție”, ne-a declarat preotul protopop Constantin Alupei.
Preoții bătrîni, formați la școlile teologice interbelice din Cernăuți, Chișinău sau București, au trecut încet în lumea de dincolo ori s-au retras benevol din activitatea pastorală. Astfel că, în județul Bacău, nu se mai întîlnesc decît zece preoți în activitate, a căror vîrstă depășește 70 de ani. „Nu există vîrstă de pensioare pentru un preot. Dacă este sănătos la trup și la minte, el poate sluji pînă la moarte. Însă generația formată în perioada interbelică a avut multe de suportat în timpul regimului comunist. Așa că preoții care au răzbit prin comunism și au ajuns pînă azi au fost puțini ca număr”, ne-a explicat preotul protopop Constantin Tomozei de la biserica Precista din Bacău.
Dacă întinerirea ca vîrstă este îmbucurătoate sub aspectul puterii de dăruire a preoților pe cîmpul misionar, totuși numărul mare de absolvenți de după 1990 și înmulțirea școlilor teologice au diminuat nivelul de pregătire al preoților comparativ cu cea a preoților din generațiile trecute. „Tinerețea preoților este un lucru bun, dar și o provocare. S-a putut constata o diminuare a pregătirii profesionale a preoților, fapt explicat și prin aceea că școala teologică a intrat în subordinea Ministerului Educației, nemaiexistînd decît un patronaj al Bisericii. De aceea spun că este o provocare; sînt preoți conștienți de misiunea lor, dar mai există și unii mai puțin conștienți de aceasta”, a conchis Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns