• documentele autentificate în acest fel sînt valabile din punct de vedere juridic și nu pot fi falsificate • deși un asemenera sistem scutește timp, bani și chiar personal, nici una dintre instituțiile publice din Bacău nu l-a implementat
Semnătura electronică, un mijloc extrem de util pentru oamenii de afaceri, nu a prins încă în Bacău, deși necesitatea unui asemenea sistem este recunoscută de toți cei care ar putea apela la el. Faptul că semnătura electronică încă nu este agreată de comunitatea de afaceri din Bacău o dovedește și faptul că nici una dintre instituțiile publice nu a implementat încă sistemul, deși investiția în sine nu ar fi extrem de costisitoare. Prin urmare, nici agenții economici care ar putea utiliza cu succes un asemenea sistem nu își cumpără semnătură electronică pentru că nu au cum să o folosească. „Este un fel de cerc vicios. Agenții economici spun că și-ar dori să evite toate deplasările pe care le impune, de exemplu, trimiterea unui document, dar spun că nu pot face acest lucru atîta vreme cît nici una dintre instituțiile publice nu și-a instalat sistemul”, spune Gheorghe Chirvase, administratorul firmei ArtFin EXPERT, partenerul și distribuitorul E-Sign România pentru zona de est a țării. De partea cealalată, șefii instituțiilor publice spun că vor să introducă sistemul în circuit pentru a putea fi folosit eficient. „S-a discutat destul pe tema asta. Mai mult ca sigur, în acest an vom trece la implementarea sistemului de semnătură electronică. Dar noi avem un proiect în care să îl aplicăm odată la cît mai multe instituții, în primul rînd cu Primăria Bacău și Finanțele publice. Ideea este că dacă ne achiziționăm sistemul, să-l și putem folosi, să nu stăm să ne uităm la el”, ne-a declarat Dumitru Brăneanu vicepreședintele Consiliului Județean Bacău.
Datorită semnăturii electronice, este posibilă realizarea prin Internet a oricărui tip de tranzacție comercială, economică sau legală. De asemenea, este posibilă întreținerea electronică a relațiilor cu administrația publică, companiile mai vechi sau mai noi, bănci, companii de asigurări și altele, care pot avea acum încredere în relațiile cu tehnologia web, știind că are recunoaștere legală ca și semnătura olografă. Practic, un document semnat electronic corespunde unui contract, unei scrisori de intenție sau unui ordin de achiziție semnat pe hîrtie în prezența tuturor părților implicate. De altfel, semnătura electronică va fi utilizată din ce în ce mai mult, iar din acest an instituțiile publice vor fi obligate să utilizeze semnătura electronică, fie și pentru că ne este impusă de Uniunea Europeană.
Cum se procedează
Practic, orice persoană doritoare să fie posesoarea unei semnături electronice merge la agentul autorizat, unde face o cerere și unde își declară toate datele de identitate. Dacă cererea este făcută în numele unei instituții, se menționează și competențele sau delegațiile din partea agentului economic. Declarația este înregistrată apoi de reprezentatul E- Sign într-un server de date internațional. „Apoi, persoana trebuie să meargă să mai completeze pe site-ul E-Sign încă o cerere cu exact aceleași date de identificare din cererea inițială și să aștepte apoi să primească, tot pe Internet, un certificat calificat. De la agentul autorizat el cumpără apoi cardul și cititorul, și cu doar două click-uri își poate autentifica orice document pe care îl dorește”, ne-a declarat și Magdalena Harabagiu, agent autorizat E-Sign.
„Este extrem de utilă o asemenea semnătură. În doar cîteva minute se poate parafa un contract cu un partener de afaceri de la celălalt capăt al pămîntului, în condițiile în care, dacă s-ar fi mers pe sistemul clasic, erau necesare cîteva săptămîni. Ca să nu mai vorbim că are valoare juridică de necontestat. Dacă s-ar ajunge în instanță, semnatarul unui astfel de document nu poate invoca faptul că semnătura i-a fost falsificată, pentru că acest lucru nu este posibil”, ne-a mai spus Gheorghe Chirvase.
Costurile obținerii semnăturii electronice nu sînt foarte mari pentru o firmă sau o instituție bancară. În jur de 100 de euro costă certificatul calificat și dispozitivele necesare autentificării utilizatorului, iar programele software costă între 100 și 3.000 de euro, în funcție de gradul de securizare dorit de client. (Mirela ROMANEȚ, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns