Scrisorile primite în ultima vreme la redacție ne semnalează fapte care, în accepția autorilor lor, țin atît de moralitate, mai exact de lipsa acesteia, cît și de asocierea legii în comiterea unor abuzuri în interes personal. Nu urmărim altceva decît să se facă dreptate, iar cei vinovați să suporte consecinele actelor și faptelor lor – solicită semnatarii respectivelor scrisori. Pentru exemplificare, le dăm publicității, în intenția ca cele semnalate să ajungă acolo unde trebuie – adică la cei ce coordonează și conduc activitatea unor instituții publice, spre a le trata și soluționa ca atare:
„Am fost mințit și înșelat!”
Popa Dumitru – muncitor, Bacău: Printr-o decizie a directorului Teatrului de Animație din Bacău, emisă în urmă cu doi ani de zile, începînd cu data de 1 ianuarie 2002 mi s-a desfăcut contractul de muncă, la această instituție funcționînd pe postul de fochist la centrala termică, meserie pentru care posed atestat de calificare. Motivația acestei măsuri a fost următoarea: clădirea în care se afla centrala termică urma să fie demolată, condiție în care dispărea obiectul muncii. Am înțeles situația și am acceptat-o. Numai că, între timp, toate au rămas la locul lor, centrala funcționează și este deservită de un muncitor necalificat, fapt ce ridică două semne de întrebare: de ce am fost mințit asupra adevăratelor cauze care au condus la disponibilizarea mea? Ce fel de siguranță în exploatare mai prezintă utilajele respective date pe mîna unui nepriceput? Consider că am fost mințit și nedreptățit prin încălcarea flagrantă a legii, fapt pentru care cer reanalizarea cazului și reprimirea mea pe postul care mi se cuvine prin lege, întrucît îndepărtarea mea din funcție s-a făcut prin încălcarea ei.
Redacția: În urma precizărilor solicitate de la directorul instituției teatrale respective, vă putem comunica următoarele: printr-o Hotărîre a Consiliului Local Bacău, căruia îi este subordonat și Teatrul de Animație, respectiva clădire urma să fie demolată. Totodată, schema de personal era redusă de la 112 la 86 de posturi, inclusiv cel care face obiectul acestei sesizări. Din acest punct de vedere, decizia de încetare a raporturilor de muncă este pe deplin legală. De altfel, domnul Popa a înțeles acest lucru și a acceptat decizia în cauză, fiind ajutat să-și găsească un loc de muncă corespunzător la o altă instituție din oraș. A-și schimba, după doi ani de zile, punctul de vedere, mi se pare cel puțin ciudat. Acuzele care mi se aduc, precum că la centrala termică folosesc un muncitor necalificat, nu sînt întemeiate. Este adevărat că aceasta funcționează, dar am găsit soluții pentru exploatarea ei fără alte cheltuieli. Postul cu pricina, odată desființat, așa rămîne. Consider că acuzația ce ni se aduce nu are temei, astfel că solicitarea de reîncadrare este lipsită de orice posibilitate.
„Uite hoțul!” Cine zice?
ss/indescifrabil: un dosar voluminos ne-a fost prezentat, zilele acestea, la redacție, de către doi cetățeni din comuna Bîrsănești, care au ținut să ne asigure de autenticitatea acuzațiilor conținute de documentele respective, la adresa primarului localității. Pe un ton imperativ, aceștia ne-au solicitat „să punem lucrurile la punct”, fără, însă, a-și declina identitatea, inclusiv semnăturile aplicate pe unul dintre acte fiind indescifrabile. Considerăm că încă din start este vizibilă intenția de „a arunca pisica” în brațele noastre spre a le face jocul. Totuși, pentru a nu fi acuzați de neimplicare sau de interese parteneriale, vom prezenta, pe scurt, cîteva dintre abuzurile de care, în accepția celor doi întreprinzători privați (după propriile mărturisiri), s-ar face vinovat primarul Ilie Mihai. Primul dintre abuzurile cu pricina ar fi, după opinia lor, schimbarea destinației celor 10 mijloace auto aflate în proprietatea Primăriei și valorificarea lor fără respectarea condițiilor de evaluare, beneficiare fiind inclusiv unele firme ale edilului șef al localității sau, în cazul unor clădiri, de către fiul acestuia; efectuarea de tăieri de arbori din pădurile proprii, fără însă a se respecta condițiile de marcare și exploatare; deturnări de materiale și carburanți – ciment, motorină, achizionate din banii Primăriei – în folosul unor angajați particulari ai firmelor primarului, ca și plata unor lucrări private, din bani publici; abuzuri în dezafectarea și valorificarea materialului feros rezultat din casarea unor utilaje aparținînd Primăriei; efectuarea de lucrări agricole fără eliberarea de chitanțe pentru decontarea acestora; folosirea de personal muncitor fără contracte de muncă în firmele proprietate personală etc.
Redacția: Pentru cercetarea și verificarea abuzurilor pe care ni le sesizați, cît și pentru aplicarea tratamentului legal, aveți la îndemînă două modalități: prima – asumarea deschisă a responsabilității, nicidecum pasarea acesteia; a doua – apelul la justiție, inclusiv la organele de poliție. Aceste instituții sînt abilitate să aplice legea, deci să stabilească adevărul și să facă dreptate. Prezentarea lor în presă nu rezolvă, nu are cum să rezolve astfel de situații – dacă, desigur, ele sînt adevărtate, ci poate doar să sesizeze. Pentru a vă scuti de pierderi de timp și de cheltuieli inutile, vă sugerăm să apelați la modalitățile pe care vi le oferă legea. (Rubrică redactată de Florin Dunăreanu)
Lasă un răspuns