Bugetul sănătății, o mare bătaie de joc
• farmaciile din județ au alocate, în acest an, 172 de miliarde de lei pentru medicamente, doar cu zece miliarde mai mult decît anul trecut • numai că CJAS mai are de plătit restanțe la medicamente de 45 de miliarde de lei de anul trecut, adică bolnavii se vor călca din nou în picioare la cozi la farmacii • CJAS a scăzut cu o mie de lei punctul care stă la baza calculului salariilor personalului din policlinici • ca să primească aceeași leafă ca în 2003, cadrele medicale vor fi obligate să muncească mai mult • singurele care ar trebui să scape de griji sînt spitalele, care primesc cu 100 de miliarde de lei mai mult ca anul trecut
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău a primit bugetul pe care-l va împărți în acest an spitalelor și farmaciilor. Suma alocată județului nostru este scandalos de mică. Grație șefilor de la București care decid cîți bani să trimită în teritoriu, și în acest an băcăuanii se vor călca în picioare la farmacii ca să prindă medicamente de pe o rețetă gratuită sau compensată. Cozile nu vor dispărea, ba, dimpotrivă, s-ar putea să fie mai lungi și mai dese. Reprezentanții Casei de Asigurări din Bacău nu pot mușamaliza cifrele elocvente pentru dezastrul care se conturează, dar încearcă să prezinte totul într-un gri mai deschis.
Pentru că, în mare, negocierile cu unitățile spitalicești au cam fost încheiate, instituția băcăuană a trecut deja la repartizarea banilor. „Bugetul total primit de Bacău anul acesta este de 1.016 miliarde de lei, mai mare decît cel de anul trecut, cînd a fost de aproape 1.000 de miliarde de lei. Totodată, la Casa Națională s-a oprit, conform legii, o rezervă de 10 procente pe care o vom primi, probabil, la rectificările de buget”, ne-a declarat doctor Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt al CJAS Bacău.
Datoriile din 2003 ne lasă fără bani de medicamente
Banii primiți anul acesta pentru serviciile medicale din județ, chiar dacă sînt o idee mai mulți, nu vor fi nici pe departe suficienți pentru rezolvarea tuturor problemelor. Primii care vor trebui să strîngă chinga sînt stomatologii, pentru care a fost alocat același buget ca și anul trecut, adică 16 miliarde de lei. Serviciile gratuite și compensate furnizate de ei se vor adresa anul acesta cu precădere copiilor, pentru profilaxie și urgențe. Cît despre cele peste 80 de farmacii care au încheiate contracte cu CJAS Bacău, bugetul lor este mai mare cu 10 miliarde de lei. În 2004, pentru medicamente s-au primit 172 de miliarde de lei, față de cele 162 din 2003. Cele zece miliarde în plus nu vor reuși nici pe departe să elimine cozile și aglomerațiile din primele zile ale fiecărei luni din farmacii. În plus, din acești bani mai sînt de plătit și datoriile de anul trecut. Așa că, farmaciștilor nu le rămîn pentru contractare decît 127 de miliarde de lei, 45 de miliarde ducîndu-se la achitarea arieratelor. „Sîntem conștienți că acești bani nu sînt suficienți pentru medicamente și, de aceea, Casa de Sănătate și-a propus ca la rectificarea bugetară să mai obțină alte 40 de miliarde de lei pentru medicamente. Dacă medicii vor prescrie rețete de medicamente în același ritm ca și anul trecut, sperăm să ne descurcăm”, a mai spus doctorița Cecilia Lucaci.
Spre deosebire de anul trecut, fonduri mai multe vor primi anul acesta farmaciile de „cartier” sau cele din mediul rural. Pentru a nu se mai crea aglomerări în marile farmacii, în 2004 se va încerca o realocare a fondurilor, cu precădere către farmaciile de la sate și din cartiere.
Mai multă muncă în policlinici pentru același salariu
Pentru serviciile de asistență medicală primară s-au alocat anul acesta cu 12,6% mai mult decît în 2003. „Anul trecut am avut 100 miliarde de lei, dar s-au cheltuit 95 de miliarde, banii rămași fiind realocați către asistența spitalicească”, mai spune purtătorul de cuvînt de la CJAS Bacău.
Vești proaste vin și pentru personalul medical din cabinetele de policlinică. Pentru a-și lua salariile ca pînă acum, salariații din policlinici trebuie să muncească mai mult decît anul trecut, pentru că serviciile medicale prestate de ei sînt mai prost plătite de la asigurările de sănătate în acest an. Plătit în baza unui punctaj calculat la finalul lunii, personalul medical va resimți anul acesta scăderea cu o mie de lei a unui punct. Valoarea totală a sumei alocate ambulatoriului de specialitate este, în 2004, de 54 de miliarde de lei, mai mare cu opt miliarde decît anul trecut.
Nu au apărut mari schimbări în bine nici în contractele cu laboratoarele de analize. Aceleași spitale ca și anul trecut au reușit să obțină bani pentru analize. „Diabeticii și cei cu afecțiuni psihiatrice care nu sînt internați pot face analize gratuite la Spitalul de Urgență și la cel din Onești. La fel, am semnat contract și cu spitalul din Moinești, unde nu este laborator privat de analize, precum și cu laboratorul din Pediatrie”, a precizat Cecilia Lucaci.
Viață ceva mai bună pentru spitale
Singurii care realmente ar trebui să scape de griji în acest sînt directorii de spitale din județ. Acestora le-au fost alocate fonduri mai mari cu 100 de miliarde de lei decît în 2003 și, așa cum susțin reprezentații CJAS Bacău, cum spitalele nu mai au datorii mai vechi de 60 de zile, cele 582 de miliarde de lei alocate ar trebui să le ajungă pentru servicii medicale de calitate și mîncare omenească, nu ca pînă acum.
Noutatea la contractele încheiate de CJAS Bacău este semnarea cu două laboratoare private de analiză specializate, la care băcăuanii vor putea să facă un test Tomograf sau Rezonanță Magnetică, în mod gratuit. Acest lucru va fi însă posibil numai în cazurile de urgență și doar la recomandarea medicului specialist. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns