Acum doi ani, a fost înființat Compartimentul de Chirurgie Cardiovasculară integrat în Secția de Chirurgie Generală, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. În urma eforturilor susținute ale spitalului, numărul de paturi a crescut de la 5 la 14, cu planuri de extindere pe viitor.
În acest context, conducerea spitalului are în plan achiziționarea unui angiograf biplan și a unei pompe de circulație extracorporeală, precum și de accesorii, aparatură medicală avansată, utile în efectuarea intervențiilor chirurgicale de revascularizare a miocardului.
„De asemenea, compartimentul a fost dotat cu aparatură, instrumentar și dispozitive medicale moderne. Fondurile necesare au venit atât din bugetul spitalului, cât și prin donațiile generoase ale companiei Dedeman și ale altor firme, cărora le mulțumim încă o dată pe această cale”, transmit reprezentanții SJU Bacău.
Aici se operează cu succes cazurile de ischemie acută la nivelul membrelor inferioare și superioare, anevrisme arteriale rupte (cea mai gravă consecință a dilatării vasului de sânge), anevrisme de artere iliace rupte. Totodată, medicii chirurgi fac și operații de Bypass arterial (o cale alternativă de irigare cu sânge a zonelor în care artera nativă este sever îngustată sau înfundată), operații și proceduri endovasculare, inclusiv în patologia carotidiană, boala varicoasă și complicațiile acesteia (ulcer varicos), precum și de creare a fistulelor arteriovenoase, atât de necesare în tratamentul bolilor renale cronice, sau de montare de catetere cu cameră pentru pacienții oncologici etc.
Săptămânal se efectuează 12 până la 18 operații, cu compexități diferite. Însă, se urmărește extinderea portofoliului și în zona cordului, a cadiologiei intervenționale, cu implantări de stenturi etc. Specialiștii din cadrul compartimentului se află în strânsă colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare „Profesor Doctor George I.M. Georgescu” Iași, propunându-și extinderea patologiei și în zona cardiacă.
„Un angiograf ne-ar permite să avem o bună conduită terapeutică, evident, cu rezolvarea cât mai rapidă a cazurilor. Ne dorim ca, atunci când pacientul este adus în gardă, să putem face o injectare în arborele arterial, astfel încât să observăm în timp real, în dinamică, și să intervenim la fix, acolo unde este problema. Din fericire, în prezent, putem să ne folosim de angio CT-ul de la colegii de la Radiologie, fapt pentru care le mulțumim, desigur. Însă, trebuie să admitem că un angiograf este standard de aur (gold standard) în procedurile endovasculare și de diagnosticare a bolilor cardiovasculare”, explică dr. Bodgan Manole Szasz, coordonatorul compartimentului.
La Compartimentul Chirugie Cardiovasculară ajung numeroși pacienți, de toate vârstele, cu patologii complexe (boli arteriale periferice, ocluzii de aorte sau iliace, stenoze de carotide, ischemii acute, anevrisme rupte de aorte sau de iliace etc) care trebuie rezolvate în regim de urgență. Totodată, aici, mai sunt aduși și pacienți cu leziuni trofice, în sfera vasculară, produse în urma accidentelor sau a lovirilor, înjunghierilor etc. (sursa: comunicat de presă)
RADU-RADU a zis
Avem nevoie de astfel de medici.
Cristea a zis
Cât ar costa un angiograf (aproximativ) ??
Este ultranecesar, ar salva mulți băcăuani.
Baba Sâc a zis
Politrucilor, cheltuiți mai puțin pentru nenorocita asta de campanie electorală iar diferența de la”stat”(ha,ha) redirecționații acolo unde este cu adevărat nevoie de ei!!!
Cristea a zis
Totuși pt achiziționarea unui angiograf, care este vital, o soluție ar fi o chetă publică pt acest obiectiv. Sunt convins că sunt participanți la o asemenea cauză, nu mai spun de firmele serioase și potente: Dedeman, Umbrărescu etc.
Un ONG local dacă am găsi să preia inițiativă.
Daniel a zis
Găsiți la Onești. La Bacău facem altceva!