Obligatia de a angaja cite doi contabili in toate societatile comerciale, indiferent de marimea acestora, ceruta printr-un proiect de lege pentru modificare Legii contabilitatii, depus, deja, la Senat, este considerata de organizatia direct vizata de aceasta problema, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR drept „o falsa problema”. „Proiectul de lege – a opinat presedintele CECCAR, prof. univ. dr. Marin Toma -, în loc sa faca, în prealabil, obiectul unor dezbateri profesionale între specialisti, a provocat o adevarata isterie a celor mai mult sau mai putin interesati, mai mult sau mai putin avizati, cu reflectarea de aceasta data normala în aproape întreaga medie româneasca”.
CECCAR, care gestioneaza profesia contabila i-a invitat pe toti cei interesati, inclusiv pe „contabilii afectati de aceasta propunere legislativa”, sa se aplece cu calm asupra pozitiei organizatiei vzavi de problema în discutie, considerata „în mod exagerat, si poate nu întimplator”, subiectul mediatic al zilei. CECCAR considera ca propunerea legislativa este „o propunere de clarificare”. „În prezent – se arata intr-o nota semnata de presedintele organizatiei – legea speciala (a contabilitatii) prevede ca, pentru tinerea contabilitatii si elaborarea situatiilor financiare, o entitate are de ales una din doua variante: activitatile contabile sa fie realizate prin compartimente proprii (o varianta adoptata în practica de întreprinderile mari) sau activitatile contabile sa fie externalizate unor persoane sau firme autorizate, potrivit legii (varianta adoptata, de regula, de întreprinderile mici si mijlocii). În practica a aparut, însa o a treia varianta, bazata pe o insuficienta legislativa privind definirea «compartimentului propriu» si o mare scapare din legislatia muncii (dreptul de a încheia contracte cu timp partial de lucru indiferent de importanta publica a serviciului prestat): compartimentul propriu cu o persoana angajata cu 2 ore pe zi”.
Serviciile contabile sint servicii de interes public
CECCAR considera ca, in pofida sustinerilor (care îsi au originea chiar în unele texte legale) ca raspunderea pentru raportarile financiare revine administratorului firmei, nu trebuie scapat din vedere ca fidelitatea raportarilor financiare în ce priveste patrimoniul, starea de sanatate si performantele financiare ale întreprinderii intereseaza în cel mai înalt grad toti utilizatorii situatiilor financiare respective. Adica: actionarii, ca averea lor nu s-a dus pe apa simbetei; potentialii investitori, ca investesc într-o întreprindere care prezinta credibilitate prin situatiile financiare prezentate; bancile si alte institutii de finantare, ca fac o finantare a unor activitati rentabile capabile sa le permita recuperarea sumelor împrumutate; salariatii, ca au un loc de munca într-o entitate sigura, iar partea care li se cuvine din produsul muncii lor este corect determinata; bugetul, ca situatiile financiare care stau la baza determinarii valorilor impozabile sint corect elaborate; populatia, ca situatiile financiare sint corect elaborate, obligatiile fiscale sint corect determinate si, deci, nu exista riscul ca guvernantii sa stabileasca noi
taxe si impozite sau sa le mareasca pe cele existente. „Acestea – a opinat Mircea Toma – sint motivele pentru care, reglementarile europene si standardele internationale si nationale ale profesiei pun accent pe satisfacerea de catre profesionistii contabili a unor înalte exigente de calitate a serviciilor pe care ei le realizeaza, care nu pot fi îndeplinite daca ei nu se supun unor cerinte minime privind educatia profesionala continua si etica profesionala; altfel spus, aceste
persoane trebuie sa fie controlate si controlabile. De altfel, în multe tari
specialistul care elaboreaza situatiile financiare ale unei întreprinderi este facut public”.
Cum sta situatia acum
Aceasta „a treia cale” a proliferat în ultimii ani, astfel ca, dupa unele estimari ocupa, de la un judet la altul, între 15 si 40% din piata serviciilor contabile.
CECCAR considera ca efectele existentei acestui segment de piata cenusie sau gri sint negative. Ce a constatat organizatia? Preocupati excesiv de aspectele fiscale, conducatorii întreprinderilor sint rupti de adevaratele si realele probleme ale afacerilor lor, care ar trebui sa fie reflectate fidel în bilanturile contabile, iar lipsa de încredere a utilizatorilor în raportarile financiare influenteaza negativ costul capitalului si deci dezvoltarea întreprinderii. De asemenea, s-a constatat insecuritatea pe termen mediu si lung, a afacerii, si expunerea conducatorilor la acte si fapte incriminate de legile tarii, iar pentru buget, evaziune fiscala si incertitudini în ce priveste determinarea bazelor impozabile, aplicarea si calculul corect al obligatiilor fiscale.
Pentru ceilalti utilizatori ai situatiilor financiare (banci si alte institutii de credit, institutii de asigurare, investitori, salariati etc), inducerea în eroare a acestora cind iau propriile decizii în legatura cu activitatea întreprinderii respective, iar pentru populatie nedeterminarea corecta a obligatiilor fiscale poate determina Guvernul sa introduca noi taxe si impozite sau sa le mareasca pe cele existente. La fel, pentru contabilul în cauza, insecuritatea „afacerii” sale si expunerea la sanctiunile civile sau penale prevazute de lege. „Consideram, deci – a mai opinat Marin Toma -, ca initiativa legislativa coincide pe deplin cu viziunea organismului profesional în legatura cu rolul contabilitatii si al profesionistilor contabili pentru dezvoltarea întreprinderilor si a economiei si cu preocuparile generale pentru însanatosirea mediului de afaceri, prevenirea evaziunii fiscale si a altor fenomene negative din economie si societate.
amendatu a zis
CECCAR nu este o organizatie profesionala ci este o organizatie MAFIOTA si corupta , emite diplome de contabili si experti precum emite SPIRU HARET diplome de licenta
ela a zis
dece nu recunoaste seful CECCAR ca de faptu nu i intereseaza nimic din ce spun ci doar faptul ca le scapa niste sume de bani care o mai iau niste amarati de contabili pt multi asta fiind singura sursa de venit.Dece daca se vrea ca CECCAR sa aiba controlul nu micsoreaza taxele pretinse cand vine vorba de o certificare de bilant de exemplu.Pt firmele mici si chiar mijlocii sa vii in acest moment cu impozitul forfetar (de care nu se indura Vladescu sa ne scape) si cu pretentia de a angaja cu norma intreaga a doi contabili cand nu are niciunul ce face o zi intreaga este un semnal ca ori te adresezi CECCAR-lui ori dispari pt ca nu ai bani sa platesti aiurea.
Mircea a zis
Daca vrea CECCAR- ul sa faca ordine de ce nu spune ca peste 50% din firme au contabilitatea tinuta de catre cei de la finante, in special inspectorii care controleaza daca firmele isi platesc la timp darile si nu fac evaziune fiscala? Binenteles totul e la negru- la onorariu ma refeream.
Apoi, cum de nu s-a sesizat, sau poate nu sunt eu corect informata, ca nu e in regula cu sumele ce se gasesc in situatiile financiare la rubrica- Actionari conturi curente, cont455?
Cum se poate explica existenta in contul 455 Actionari conturi curente a unor sume de sute de mii de lei. De unde au acei patroni acei bani?. Multi dintre ei sunt soti. sotii de functionari publici si nu cred ca A.N.I. are in vedere si acest aspect.
Daca s-ar vrea in tara asta sar vrea reducerea evaziunii fiscale, ar fi suficient o verificare incrucisata a situatiilor depuse-Jurnal394, s-ar tine totul obligatoriu pe CUI sau CNP S.A.,p.
ştiinţă, independenţă, moralitate TOMA necredinciosul a zis
Aceasta e doar o ‘lozinca” sub care se ascund niste „pestisori”, profesorasi, … „mari genii” eminente cenusii sau negre care-si scriu cartile din carti ca aoi sa ni le bage sub nas cu un pret vai mama lor. Acesti tovarasi au senzatia ca daca au citit primii „IFRS-urili” le si cunosc. Domnilor acesta profesie a fost creata pentru a face bani. putini sunt aceea cu coloana vertebrala care au avut stiinta de carte si moralitatea de a-si pastra OBRAZUL si de a refuza in acelasi timp „artificiile financiare” pe care patroni cu 4 clase le-au cerut. Din propria experienta va spun ca si in aceasta profesie minciuna si hotia este la rang de virtute, un contabil bun este acela care „jongleaza” cu legea vezi conducerea CECCAR. Nu as vrea sa dau nume dar cei din fruntea acestei organizatii PUT de atatea titulaturi, de atatea falimente semnate cu titlu de „licenta” Si mai apoi pentru cati doctori in economie am confectionat ar fi trebuit ca aceasta economie nationala dar si mondiala sa fie perfect sanatoasa DAR NU E DE UNDE, DACA NICI DUMNEZEU NU DA. Tovarasi! bravi conducatori! ai acestei profesii vin vremuri si mai grele, uitati-va in oglinda si daca nu vedeti nimic sa stiti ca nu e nimeni vinovat decat domniile voastre. In viata sa stiti ca aveti de invatat chiar si de la acei tineri de valoare dar stim ca pentru unii e mai greu de invatat si mai usor de pozat, de „analizat” calitativ, de scris, citit si deci predat … bla bla bla. Cu alte cuvinte ar fi cazul sa apelati la modestie, mai ales pentru cei care va credeti STAPANI iar mai apoi puneti-va cu burta pe carte, pe calculator dar aveti grija la corent sa nu va corentati ca_cam 80% din contabilitati sunt tinute pi baza de curent si biti. „APROPO?S” tovarasi conducatori stiati ca_calculatorul stie doar o operatie si doar doua cifre? Ce timpit poate fi si calculatorul asta si cati oameni de valoare ar putea sa-l inlocuiasca ….si cate ar mai putea fi spuse. Mai lasati-o jos cu aparutul prin presa ca va faceti de tot rasul ! FIR INTINS pentru unii, ROATA BAI pentru altii! iar pentru unii care schioapata la MORALITATE multa BAFTA! iar restul sa astepte CU_MINTI !
cont -abilul a zis
marea evaziune! contabili care lucreaza la negru si sant angajati ai ANAF si MF! cand se va termina odata cu porcaria asta!
ştiinţă, independenţă, moralitate TOMA necredinciosul a zis
Domnilor toate porcariile se vor termina odata cu debarcarea acestor semidocti care pana acum 10 ani bateau la masina de scris si citeau lingand monitoare oficiale. Aceasta e valoare peste medie a conducatorilor atat de la nivel central cat si local. Acesti semidocti sub paravanul unei legi care stabileste un cadru in care aceasta profesie isi desfasoara activitatea, se apuca cu elan muncitoresc sa produca ineptii juridice adicalea isi permit ca prin regulamente sau alte documente normative la nivelul orgnizatiei sa contravina legii organice… ????!!! dar ce sa-i faci inca nu le-a venit nimeni de hac … dar ‘om vedea noi cand pentru anumite fapte anumite persoane care-si permit sa ingradeasca un drept cam ce daune interese va plati. Cat despre calitatea celor ce au condus sau conduc filiala Bacau E MULTE DE SPUS sunt oameni INTELEPTI (adica pe langa profesionalism au si varsta care le confera acest atribut) care le cunosc trecutul si implicit REALIZARILE dar ce sa-i faci parca comunistii au fost mai simtiti?!