Anumite deșeuri ne pot pune în dificultate, pentru că nu știm exact în care pubelă ar trebui aruncate. Din acest motiv, SOMA Bacău vine cu precizări pentru „deșeurile controversate” și ne arată care e locul fiecăruia.
Astfel, echipa SOMA Bacău ne aduce lămuriri cu privire la deșeurile care ne dau bătăi de cap, printre care se află folia alimentară, cea pentru împachetat, ceramica sau recipientele tip spray.
„Este adevărat că mulți dintre noi suntem puși în dificultate în momentul în care nu știm dacă locul anumitor deșeuri este în recipientul pentru reciclabile, la rezidual sau dacă trebuie să păstrăm deșeurile respective pentru campaniile organizate periodic împreună cu ADIS Bacău”, au spus cei de la SOMA Bacău.
Unde se aruncă folia alimentară, ceramica sau ambalajele Tetra Pak?
Vasele și cănile din ceramică NU se aruncă la sticlă. Dacă nu pot fi reparate, ele trebuie să ajungă în recipientul pentru deșeuri menajere (pubela neagră), pentru că nu pot fi reciclate.
Ambalajele Tetra Pak (cele în care cumpărați lapte sau sucuri, de exemplu) sunt reciclabile și trebuie să ajungă în recipientul galben. De asemenea, folia alimentară și cea „cu bule” pentru împachetat se aruncă la plastic.
Unde se aruncă spray-ul sau tubul de la pasta de dinți?
Recipientele goale tip spray, care au marcajul „reciclabil”, se aruncă în recipientul GALBEN destinat colectării ambalajelor din plastic sau metal. Dacă ele încă mai au conținut, este bine să le păstrați până când va avea loc campania de colectare a deșeurilor periculoase, pentru că cele mai multe substanțe pot polua grav mediul înconjurător sau pot fi extrem de inflamabile.
Tubul cu pastă de dinți trebuie să aibă obligatoriu marcajul cu săgeata reciclării, pentru a fi colectat în containerul galben. Dacă pe ambalajul pastei de dinți nu se regăsește semnul respectiv, atunci tubul se aruncă la gunoiul menajer (pubela neagră).
În ceea ce privește periuța de dinți, aceasta trebuie să ajungă în recipientul galben, dacă vorbim de o periuță realizată din plastic. Dacă e o periuță din materiale naturale, precum bambusul, ea poate fi pusă la compost.
Pentru mai multe informații legate de colectarea selectivă, inclusiv a deșeurilor periculoase, voluminoase sau care provin din construcții, accesați Ghidul de colectare selectivă disponibil pe site-ul Soma Bacău.
De asemenea, toate informațiile privind serviciile de salubritate sunt disponibile în aplicația de mobil SOMA, pe care o puteți descărca din App Store sau Google Play.
Lasă un răspuns