Din acest an, tratamentul avio împotriva țânțarilor și căpușelor a fost interzis, iar Primăria Bacău a fost nevoită să găsească soluții alternative, care, deși sunt avizate de organsimele medicale, nu sunt la fel de eficiente pentru combaterea dăunătorilor.
Consiliul Local va aproba programul de acțiune pentru combaterea vectorilor și dăunătorilor din municipiul Bacău pentru anul în curs. Serviciul Municipal de Utilități Publice (SMUP), firma Primăriei, este cea care se ocupă de dezinsecție și deratizare în oraș și care, din acest an, se vede nevoită să găsească o soluție de pulverizare terestră a substanțelor împotriva dăunătorilor.
Asta deoarece DSP Bacău a atras atenția că potrivit legislației în vigoare și în baza clarificărilor INSP București, la nivelul Comunității Europene nu există produse biocide din categoria TP 18 (insecticide, acaricide și produse avizate pentru combaterea altor artropode) avizate sau autorizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide în vederea efectuării tratamentelor prin pulverizare aeriană dintr-o aeronavă (elicopter, avion).
Mai mult, DSP Bacău a aplicat o amendă Serviciului Municipal de Utilități Publice (SMUP) anul trecut pentru că a efectuat tratamentul avio și a emis o adresă tuturor primăriilor din județ prin care a atras atenția că nu există substanțe autorizate pentru pulverizarea din avion și interzice categoric această metodă.
Astfel, SMUP a pus la punct planul de acțiune pentru combaterea dăunătorilor pentru acest an exclusiv prin mijloace terestre. Pratic, vor fi folosite utilaje și personal SMUP care vor străbate orașul și vor pulveriza substanțele cu niște tunuri speciale. Astfel, suprafața acoperită va fi mult diminuată, șansele ca substanțele să ajungă în curți private sau terenuri greu accesibile, precum albiile râurilor, cimitire, etc să fie mici.
Conform planului SMUP, municipiul a fost împărțit pe 17 sectoare, iar în fiecare sector se va acționa de 6-12 ori, între 15 aprilie și 30 octombrie. Separat, se vor efectua operațiuni similare în parcurile municipiului. În ceea ce privește clădirile Primăriei, inclusiv piețe, se va efectua dezinsecție la 3 luni. Totodată, se vor efectua între 3 și 6 deratizări în parcuri și punctele de colectare a deșeurilor din oraș, pentru combaterea șobolanilor. Planul urmează să fie aprobat de Consiliul Local.
next a zis
DSP a amendat ? Numai UAT –ul ? Prestatoul nu a fost în culpă? Care a fost cuantumul amenzii aplicată? Amenda a fost aplicată după ce avionul a efectuat cele trei sau patru etape în care a reușit doar să ațâțe insectele și eventual să pună in pericol viața persoanelor cu alergii.
bebe a zis
Prostie neomarxista oiropeana…
Baba comunistă a zis
Să-ți fie de bine deșteptul de SUVERANIST,Bebel nimic nu vă „satisface”!!!
Szandor a zis
De ce nu apelează primăria Bacău la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” pentru combaterea acestor dăunători?
Ar fi şi ecologic, şi practic. În plus, amenzile primite vor descuraja viitoarele tentative ale acestor acaricide şi antropode de a mai face rău municipiului.
djdany a zis
west nile la putere