Sinaxar romano-catolic: Pomenirea Sfintei Scolastica
Sfîntul Martin era de douăzeci de ani și Sfîntul Botez încă nu-l primise. Cu toate acestea, ducea o viață demnă de urmat, că nimic nu păstra pentru sine, ci toate le împărțea ca milostenie săracilor. Și, după ce nu i-a mai rămas lui nimic, fără numai un cuțit și o haină. Într-o zi, fiind și o iarnă aspră, cu ger mare, l-a întîmpinat pe el un sărac la porțile cetății, care ruga, pe cei ce treceau, să-l miluiască. Iar aceia, trecînd toți pe alăturea, nu i-au dat lui nimic. Deci, s-a mîhnit Martin, că n-a miluit nimeni pe săracul acela; și nu știa ce să facă, pentru că nu avea altă haină, fără numai aceea, întru care era îmbrăcat. Deci, scoțînd cuțitul, și-a tăiat haina sa în două și cu o jumătate a ei a îmbrăcat pe sărac, iar cu cealaltă jumătate, s-a învelit pe sine însuși. Și mulți rîdeau de el, că nu era îmbrăcat așa cum se cădea.
Și, venind noaptea, culcîndu-se înfrigurat, îndată a adormit și a văzut în vis pe Hristos, îmbrăcat în haina sa, aceea cu care el îmbrăcase pe săracul acela, înainte a mulțime de îngeri, zicîndu-i: „Martin, pînă încă a nu lua botezul Meu, cu această haină m-ai îmbrăcat, drept aceea, și Eu de acum în toată lumea te voi îmbrăca cu slavă, iar, după aceea, vei lua Împărăția cerurilor. Deci, după ce a auzit acestea, s-a sculat din somn și, ducîndu-se, s-a botezat în numele Tatălui și al Fiului și al Sfîntului Duh. Și atît de milostiv s-a făcut spre săraci, încît s-a auzit pînă la toate marginile pămîntului de viața lui. A trăit în Galia și a ajuns episcop la Tours, pe la anul 400 și i se spunea „slava Galiei.”
Nu este nici un drept care să nu aibă o greșeală, oricît de mică. Și, iarăși, nu este nici un păcătos, care să nu aibă nici un bine. Deci, de vei vedea pe un om drept bolnav sau în oarecare ispită și primejdie căzînd, să nu te tulburi, ci să gîndești întru tine și să zici: Acest om este drept, însă a făcut ceva, o mică faptă rea și pentru aceasta își ia plata aici, ca dincolo să nu se osîndească. Așa să întelegi cuvîntul cel zis de Avraam, în Evanghelie, bogatului nemilostiv: „Tu ai luat în viață cele bune, iar Lazăr cele rele”, de vreme ce s-a întîmplat că a avut Lazăr în viața aceasta cîteva păcate, iar bogatul acela, cîteva fapte bune; și fiecare și-a luat plata sa.
Lasă un răspuns