• fondurile date organizațiilor neguvernamentale de Ministerul Muncii s-au diminuat drastic
Organizațiile neguvernamentale (ONG) au primit o nouă lovitură din partea guvernanților, după ce Direcția de Dialog, Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău a primit mai puțin bani pentru activitățile societății civile. „Fondul pentru fundațiile care au solicitat bani de la Ministerul Muncii a fost diminuat în acest an cu mai bine de 300 de milioane de lei. La noi au încheiat contract pentru îngrijire la domiciliu trei centre, dar pentru că la nivel național a crescut numărul fundațiilor care solicită bani, sumele s-au împărțit și, anul acesta, s-a acordat mai puțin”, ne-a declarat Neculai Cucu, director executiv adjunct la DDFSS Bacău.
Fundațiile băcăuane au primit, în 2004, de la Ministerul Muncii 632 de milioane de lei, în condițiile în care, anul trecut, același fond a fost de 953 de milioane de lei. Pentru a primi acești bani, ONG-urile doritoare depun la București, în luna octombrie a fiecărui an, un raport de activitate care este evaluat, ministerul stabilind ulterior dacă se justifică sau nu ajutorul financiar pentru o organizație sau alta. În cazul județului Bacău, banii alocați de Ministerul Muncii se duc către Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), Asociația „Betania” și Asociația „Child Development Trust Romania”. Prima oferă îngrijire la domiciliu pentru 100 de bătrîni, la care se adaugă 16 copii de la Centrul „Pistruiatul”, Asociația „Betania” a primit fonduri pentru 20 de persoane de la Centrul Lalelelor, în timp ce ultima organizație a obținut subvenții pentru copiii ocrotiți în Centrul „Poiana Florilor” din Hemeiuși.
Diminuarea drastică a fondurilor nu a picat bine nici uneia dintre cele trei ONG-uri băcăuane, dar, cel puțin în cazul FSC-ului, aceasta a avut efectul unei lovituri de măciucă aplicată în moalele capului. „Decizia Ministerului Muncii e dezamăgitoare, pentru că nu numai că sumele nu au fost indexate, dar au fost scăzute. Noi am primit pentru cei 100 de bătrîni îngrijiți la domiciliu numai 30 de milioane de lei lunar, ceea ce ne-a obligat să renunțăm la unele servicii oferite acestora. De exemplu, a dispărut pachețelul de mîncare, în timp ce cota de pamperși s-a diminuat. De altfel, pentru a rezista, vom fi nevoiți să redistribuim fondurile alocate altor programe”, ne-a declarat Gabriela Achihăi, președintele FSC Bacău. În ceea ce privește Asociația „Betania”, fondurile date de Ministerul Muncii au ajuns să aibă doar o însemnătate psihologică. „Noi investim în Centrul «Lalelelor» aproximativ 3,5 miliarde de lei pe an, ceea ce face ca cele 70 de milioane de lei date de minister anul acesta să nu însemne foarte mult. Rămîne însă, valoarea psihologică a subvențiilor. Problema e că modificarea de la un an la altul a sumelor guvernamentale nu-ți permite să faci unele calcule pe termen lung. Apoi, ministerul cere o mulțime de hîrtii, care, din punctul meu de vedere, sînt fără rost”, a spus Andrei Muit, președintele Asociației „Betania”. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns