Tot mai mulți copii sînt abandonați, îndeosebi de mame tinere ce-i părăsesc fie în spitale, maternități, fie în scările blocurilor. Ce motive credeți că au aceste mame și ce ar trebui făcut, ne spun în rîndurile de mai jos cîțiva dintre concitadinii noștri:
Liliana Ichim, 48 de ani profesor: „Educația în familie are o mare importanță asupra evoluției fiecărui individ în parte. În școală educația lasă totuși de dorit, deși în școala în care predau avem programe speciale cu copii chiar și pe aceste teme. Sînt mulți cei care au copii și pentru că sînt plecați din țară îi lasă în grija rudelor, prietenilor și chiar a vecinilor, așa că din start acești părinți greșesc foarte mult pentru că nu se implică direct în educația copiilor lor. Mai mult, ar trebui să facă organizațiile de profil”.
Magdalena Toma, 47 de ani, profesoară: „Soluționarea acestor cazuri ar fi o legislație mai bună și de ce nu să crească răspunderea educației în familie și o mai bună implicare a acesteia, pentru că din familie pornește totul, o mai marte implicare a societății în general și a organizațiilor ce se ocupă cu astfel de cazuri”.
Alina Fald, 20 de ani, vînzător: „Majoritatea femeilor își abandonează copii fie că nu au cu ce să-i întrețină, sau pentru că la rîndul lor sînt abandonate de soți, prieteni sau chiar familie, pentru că în general este vorba de tinere necăsătorite”.
Mihai Amătănoaiei, 21 de ani, mecanic: „E cea mai mare tîmpenie să renunți la propriul copil indiferent de motivul pe care l-ai avea. Dar sînt foarte multe familii cu copii numeroși, care trăiesc doar din alocație, și acesta fiind singurul lor venit renunță la copii. Am auzit de astfel de cazuri, de familii care dau naștere la copii doar pentru alocațiile de stat pentru copii”. (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns