• banii au fost plătiți în perioada viscolului siberian, cînd sute de localități au rămas în beznă, pentru ca abonații să primească, din nou, curent electric • cu acești bani se putea racorda la electricitate un sat
Viscolul siberian care a afectat județul nostru la sfîrșitul lunii ianuarie a scos din conturile Sucursalei Electrica Bacău, pentru remedierea avariilor provocate de ger, vînt și zăpadă, peste două miliarde de lei. Potrivit reprezentanților acestei societăți, cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru intervențiile în zonele îndepărtate ale județului, care din cauza condițiilor atmosferice nefavorabile au rămas mai multe zile în beznă. „Valoarea totală a intervențiilor accidentale din luna ianuarie s-a ridicat la circa 3,7 miliarde de lei. Din această sumă, numai aproximativ două miliarde de lei au fost cheltuieli provocate de viscol, restul sumei fiind decontată pentru intervenții accidentale obișnuite”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt al Sucursalei Electrica Bacău. Cheltuielile de transport ale echipelor de intervenție și ale utilajelor speciale, cum ar fi macaralele sau utilajele speciale de ridicare a electricienilor pe stîlpi, costul instalațiilor înlocuite, fie că a fost vorba de stîlpi, conductoare și izolatoare, ori manopera electricienilor sînt cele mai importante cheltuieli care au fost făcute de furnizorul de energie electrică.
Faptul că, în doar cîteva zile, sute de localități au rămas temporar în beznă a făcut ca și cheltuielile să fie mult mai mari de obicei. „În luna decembrie 2003, cheltuielile cu intervențiile accidentale au fost de aproximativ un miliard de lei, însă și atunci am avut probleme mari din cauza chiciurei și a gerurilor. În ianuarie, suma s-a dublat, fiind, probabil, una dintre cele mai mari luni la capitolul cheltuieli pentru intervenții. La un moment dat se spunea că un ger și un viscol ca în ianuarie nu s-a mai înregistrat de mai bine de 20 de ani. Și la noi, cheltuielile au fost pe măsura”, a mai spus Anca Hagimă. Marea problemă este că efectele gerurilor cumplite înregistrate între 22 și 26 ianuarie ar putea fi resimțite și mai tîrziu, adică să fie nevoie de intervenții ulterioare.
Cu cele două miliarde de lei cheltuite în doar patru zile, Sucursala Electrica Bacău ar fi putut racorda la rețeaua de electricitate un sătuc situat în apropierea unui post de transformare. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns