Schimbul de experienta in Germania al reprezentantilor retelelor de firme create in proiectul NETIMM, derulat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Nijlocii din Romania (CNIPMMR), la care a avut si judetul Bacau un reprezentant, a luat sfirsit, ieri, 12 martie. Directorul de proiect, prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a avut amabilitatea sa fie, pe tot parcursul actiunii, corespondentul nostru special si ne-a transmis concluziile si impresiile rezultate din intilnirile cu partenerii din Germania. Reprezentantul Bacaului in aceasta actiune a fost Constantin Popa, administratorul Pensiunii Montana, din Slanic Moldova.
Proiectul NETIMM este finantat prin Fondul Social European si isi propune sa creeze retele de intreprinderi in Romania pe anumite domenii, care sa accelereze dezvoltarea lor, cresterea functionalitatii si competitivitatii. Au fost create, pina acum, retele pe firme de consultanta, pe constructii, pe turism si retele tematice. Modelul l-au constituit o suma de retele similare din Germania, pe care, acum, reprezentantii romani au fost sa le vada la fata locului. In fiecare retea germana (turism, constructii, consultanta si reteaua tematica), au avut loc intilniri cu reprezentanti ai firmelor membre, din Landul Bavaria, dar si ai unei retele din nordul Italiei, din Tirolul de Sud. „S-a realizat un schimb important de know-how – a precizat Ovidiu Nicolescu -, iar acum retelele din Romania cunosc mai bine cum functioneaza retelele germane din punctul de vedere al organizarii formale, cit si al celei informale. S-au stabilit contacte cu unii dintre liderii acestor retele si urmeaza ca, in continuare, sa se faca un schimb de informatii si de metodologii de lucru de know-how. De asemenea, s-au stabilit elemente de interes special, care vor fi avute in vedere in viitoarea deplasare in Germania, prevazuta pentru luna septembrie.
Cu ce se lasa schimbul de experienta, acasa
Fiecare membru al retelelor, participant la aceasta actiune, are obligatia sa intocmeasca o fisa in care sa se mentioneze ce aspecte pozitive a constatat, dar si ce aspecte deficitare a vazut la partenerii din Germania. Pornind de la acestea, fiecare trebuie sa faca propuneri privind amplificarea rolului sau in reteaua din care face parte, dar si propuneri de imbunatatire a activitatii retelei proprii. „Din discutiile pe care le-am avut – a mai spus profesorul Niculescu -, a rezultat ca aproape toti participantii au fost multumiti de contactele realizate, pentru ca s-a obtinut un volum apreciabil de cunostinte, foarte multe cu caracter pragmatic, pe care, de regula, nu le gasesti in manuale. Dar, deplasarea a fost si un bun prilej pentru dezvoltarea realatiilor dintre cele patru tipuri de retele”. Ieri, o parte dintre membrii Retelei de turism au venit, deja, cu propuneri referitoare la dezvoltarea relatiilor interretele, inclusiv sub forma unor carduri cu produse si servicii, dar si cu bonificatii pentru membrii celorlalte retele. S-a stabilit ca toate aceste elemente, conturate pe parcursul celor patru zile, dupa discutarea si omologarea lor in fiecare retea, sa fie trecute pe site-ul proiectului, astfel incit toti membrii (peste 200 de firme, in total) sa aiba acces la cele mai bune elemente conturate la cele mai bune practici identificate in Germania.
Exemplul afacerilor nemtesti
Joi, 11 martie, schimbul de experienta a fost dedicat managementului in afaceri. „Am vizitat grupul de firme Krinner – a spus Ovidiu Nicolescu -, unde ni s-a prezentat modul in care a evoluat o afacere pornita in agricultura de la cultivarea capsunilor, iar astazi s-a ajuns la fabricarea de panouri solare si alte instalatii. Am avut discutii privind aspectele intreprenoriale, manageriale si economice ale afacerii, cu patronul grupului de firme. Am vizitat si alte uzine ale grupului si am fost si la Centrul de producere a energiei voltaice prin panouri solare, al doilea din Europa ca marime si de unde se aprovizioneaza, cu energie electrica, orasul din apropiere, care are peste 100.000 de locuitori. Este un business foarte divers, care a pornit in conditii modeste, de la o firma familiala, dar a ajuns la o talie internationala, pentru ca exporta in 46 de tari”. Programul a dat si reprezentantului judetului Bacau, Constantin Popa, de a prezenta zona turistica in care isi administreaza afacerea, Slanic Moldova – cu toate conditiile naturale de exceptie pe care le are, dar si cu facilitatile create pentru turistii care vin la odihna sau la tratamente balneare: ionii negativi, apele minerale, aerul ozonat si peisajul de vis, ospitalitatea localnicilor. „A fost o actiune reusita – a apreciat managerul proiectului NETIMM -, cu implicarea participantilor, si s-a vazut ca atunci cind este conceput un proiect dupa standarde europene, putem avea performante. Asteptam sa verificam cunostintele capatate in activitati concrete in Romania, iar primele vor fi chiar in luna aprilie la Iasi”.
Prof. dr. Chiran Aurel -USAMV Iasi a zis
Am fost placut surprin sa constat ca unul dintre absolventii nostri de frunte, Ing. dr. Constantin POPA, a facut parte din delegatia Romaniei, reprezentand judetul Bacau, in cadrul schimbului de experienta efectuat in Germania. Domnul Popa Constantin, poate fi considerat un model al investitorilor in turism si agroturism, Pensiunea „MONTANA” din Slanic-Moldova fiind un punct de referinta pentru petrecerea timpului liber, dar nu numai. La aceasta pensiune se organizeaza si conferinte, simpozioane, intalniri profesionale s.a., Domnia-sa derulând mai multe proiecte de formare si perfectionare profesionala pentru personalul din unele pensiuni turistice din judetele Bacau, Neamt, Suceava si Iasi, dar si pentru personalul propriu. In calitate de fost cadru didactic din timpul studiilor universitare, il felicit, atât pe dînsul, dar si pe Doamna Popa si cei doi copii ai lor, care au contribuit la succesul actiunilor intreprinse.