Mulți dintre cei 1.200 de salariați de la Hidroconstrucția Bacău vor afla săptămîna viitoare dacă și pentru ce perioadă vor avea de lucru. Deocamdată, unii dintre salariați stau acasă și primesc 75 la sută din salariul de bază din fondurile Casei Sociale a Constructorilor, la care tot ei contribuie în decursul anului. Alții lucrează la obiective contractate, altele decît cele cu Hidroelectrica. „Dintre cei 1140 de salariați ai firmei, 400 se află în concediu plătit de Casa Socială a Constructorilor, iar alți 600 în concediu de odihnă și, după finalizarea acestuia, vor intra și ei în plata casei”, ne-a declarat Mircea Rusu, director general al Hidroelectrica. Practic, Casa Socială a Constructorilor scutește firma, dar și statul, de plata a ceea ce era cunoscut sub denumirea de „șomaj tehnic” pe perioada iernii, interval în care constructorii nu pot lucra, din cauza temperaturilor scăzute. Pentru aceasta, însă, personalul, dar și firma, contribuie în decursul anului cu bani.
Avram Groper, liderul sindicatului „Familia Siret” de la Hidroconstrucția, spune că cel mai mare beneficiar al firmei este Hidroelectrica, iar contractele cu această societate se vor semna abia săptămîna viitoare. Anul trecut, după îndelungi insistențe, s-au obținut bani pentru încheierea lucrărilor la amenajarea hidroenergetică de la Poiana Teiului, județul Neamț. „S-au terminat lucrările, urmează punerea în funcțiune”, spune Groper. Pentru ca toți salariații firmei să aibă de lucru, liderul de sindicat crede că Hidroelectrica ar trebui să continue finanțarea lucrărilor la șantierul hidroenergetic de la Movileni, județul Vrancea. Lucrările de aici ar trebui să se încheie în 2005, dar numai dacă finanțarea va permite acest lucru.
Pînă cînd Hidroelectrica va decide să deschidă baierile pungii, salariații Hisroconstrucția s-au reorientat spre aducțiuni de apă. Firma a executat sau are în lucru două aducțiuni în județul Neamț, cu fonduri Sapard, canalizări la Faraoani și alimentări cu apă la Parava și Răcăciuni, ultima, din fonduri Ricop. „Din 1996 am fost nevoiți să ne reorientăm, după ce investițiile Hidroelectrica au fost aproape inexistente. Am început să executăm aducțiuni de apă și am avut lucrări în județele Iași și Brașov, cu fonduri Phare sau de la BERD. marele avantaj este că astel am scăpat d eblocajul financiar. Acum, așteptăm ca hidroelectrica să-și pună la punct strategia pînă în 2025, care presupune construcția de hidrocentrale în parteneriat public-privat”, a spus directorul Rusu. Salariații de la Hidroconstrucția Bacău ar avea de finalizat lucrări începute acum mulți ani în urmă: hidrocentrala de la Movileni Vrancea, executată în proporție de 50% și hidrocentrala de la Cozmești, unde lucrările sînt abandonate de opt ani, din lipsă de fonduri. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns