Credincioșii băcăuani au umplut bisericile pînă la refuz
Mii de credincioși băcăuani au trecut pragul bisericilor în primele zile din Postul Mare. Aceștia au participat la slujba Deniilor, o slujbă specifică acestei perioade din Postul Învierii Domnului, în număr atît de mare încît în lăcașurile sfinte să nu mai poți arunca un ac. „Oamenii sînt tot mai deciși să se apropie de Dumnezeu și au început să înțeleagă mai bine rostul și valoarea slujbelor religioase”, opinează preoții băcăuani. Chiar dacă ora de oficiere a Deniilor a fost 17.00, oră de odihnă și munci casnice pentru mulți, credincioșii băcăuani nu au ezitată să fie prezenți în biserici, așa cum se cuvine în zilele de post, pentru a se ruga la Dumnezeu pentru cele sufletești și trupești.
Slujba Deniilor, scrisă de Sfîntul Andrei, numit și Criteanul pentru că a fost Episcop al Cretei, cuprinde o mulțime de învățături necesare fiecărui creștin dornic de desăvîrșire. În acest Canon sînt date exemple negative din Sfînta Scriptură, îndemnîndu-ne ca noi „să fugim” de ele, după cum ne arată și exemple pozitive cu îndemnul de a le urma. Ceea ce este important de subliniat la acest Canon este că după fiecare fragment se cîntă: „Miluește-mă, Dumnezeule, miluește-mă!”, ceea ce scoate în evidență faptul că este un canon de pocăință și că pocăința este o lucrare personală, individuală. Urmînd tradiția bisericească, credincioșii au cîntat și s-au rugat alături de preoți, mai afectați și mai apropiați ca oricînd de biserică. „Parcă pe an ce trece oamenii sînt mai deciși, atunci cînd participă la slujbele din Postul Mare. Cred că este dorința de înviere și viață veșnică. Oamenii au totdeauna dorința de a se schimba, iar această slujbă a Deniilor este un fel de transfigurare a sufletului, prin care, cu toții, ne apropiem mai sigur de Dumnezeu, de Sfînta Treime”, ne-a declarat preotul Constantin Leonte, de la biserica „Sfîntul Nicolae” din Bacău.
După părerea preoților, numărul mare de credincioși prezenți la biserică se explică și prin aceea că ei au început să înțeleagă mai bine înțelesul slujbelor, simțind și efectul acestora asupra sufletului. „Noi vrem întotdeauna să fim mai buni, dar nu putem face acest lucru singuri. Rugăciunea comună este mult mai puternică și, dacă se înțelege lucrul acesta, lumea vine la biserică. Se simte clar o evoluție numerică și una calitativă. Oamenii știu acum de ce vin la biserică și mulți au început să simtă deja lucrarea Duhului Sfînt”, a explicat preotul Ioan Pleșcău, de la biserica „Sfîntul Dumitru” din Narcisa. Nici la biserica „Sfîntul Gheorghe” nu mai este o noutate ca lăcașul să fie plin pînă la refuz la începutul fiecărui Post Mare. „Nu mai este o noutate că biserica este plină în perioada Canonului Mare. S-a născut o tradiție, mai ales că săvîrșim această slujbă de atîta timp”, a precizat preotul Vasile Radu, de la biserica „Sfîntul Gheorghe”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns