• deși i-au plătit pe beneficiarii de ajutor social, 36 de consilii locale din județ nu au trimis situația Casa de Asigurări, pentru ca sărmanii să fie asigurați la sănătate
Sărmanii din județul nostru care beneficiază de ajutor social nu sînt și asigurați la sistemul de sănătate. „Primăriile au obligația să ne trimită dischetele cu aceste persoane, pentru ca ele să fie înscrise în sistemul public de sănătate. Din cele 87 de consilii locale ne-au trimis listele cu beneficiarii de venit minim garantat doar 51 de primării”, ne-a declarat doctorița Cecilia Lucaci, purtăror de cuvînt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău.
Sărmanii pentru care primăriile nu depun dischetele sînt privați de avantajele sistemului de sănătate. Dăcă primăriile nu depun aceste dischete, săracii nu apar pe listele medicilor de familie ca asigurați și beneficiază doar de asistență în caz de urgență și de serviciul medicilor de familie pentru depistarea bolilor ce necesită spitalizare urgentă. Ei pierd dreptul la rețete cu medicamente gratuite și compensate, consultații gratuite și asistența spitalicească în policlinici.
Chiar dacă Legea venitului minim garantat se aplică din 2002 și ne aflăm în al treilea an de cînd săracii primesc ajutoare de la stat, 36 de consilii locale încă nu au înțeles care le sînt îndatoririle. La primării, însă, responsabilitatea este aruncată de la unul la altul. Primarii dau vina pe contabili și pe referenți, iar aceștia ridică din umeri. Multe primării nu au mai depus situația beneficiarilor de ajutor social de la jumătatea anului trecut. Pe lista cu restanțierii se numără primăriile din Gîrleni, Măgura, Parincea, Agăș, Găiceana și Roșiori. La Gîrleni sînt 70 de beneficiari de venit minim garantat. Deși aceștia și-au primit banii de la stat, listele nominale nu au mai ajuns la CJAS Bacău. Contactat telefonic, secretarul primăriei nu a avut ceva mai bun de făcut decît să amîne explicațiile și să trîntească telefonul în furcă. La Măgura, localitate aflată în imediata apropeiere a orașului Bacău, viceprimarul Sergiu Andronic ne-a spus că în comuna lui sînt 36 de sărmani care trăiesc din ajutorul statului. „La începutul acestui an am luat contabila de moț și a dus la Casa de Sănătate tot ce trebuia. E tînără și la început, dar asta nu explică întîrzierea, așa că, pînă la urmă, am rezolvat problema”, ne-a spus viceprimarul Andronic. Pînă însă cînd toate cele 36 de consilii locale codașe își vor lua munca în serios și vor depune la Casa de Asigurări de Sănătate listele nominale cu sărmanii, aceștia nu vor beneficia de servicii medicale complete. În plus, medicii de familie vor fi privați de banii de pe urma lor, chiar dacă primăriile îi plătesc pe săraci pentru munca depusă în comună. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns