Nici o firmă din Bacău nu produce oficial programe pentru calculator
În Bacău, nici o firmă nu are organizată o structură specializată în producerea de programe de calculator, în ciuda faptului că salariații acestor departamente ar putea beneficia de scutire de plata impozitului pe salariu. Guvernul a aprobat în urmă cu un an Ordonanța de Urgență 94/2001, privind eliminarea acestei obligații către bugetul de stat pentru programatori. Actul normativ a iscat la vremea respectivă vii dispute, lovindu-se de opoziția firmelor din domeniul tehnologiei informațiilor, care au criticat limitarea beneficiarilor la anumite categorii de softiști, cu studii de specialitate. Atitudinea acestor firme se baza tocmai pe numărul mare de programatori care lucrează în domeniu, dar nu au studii specializate. Guvernanții au explicat această strictețe prin alinierea la rigorile Uniunii Europene în domeniu. Ocupațiile stabilite anul trecut și reînnoite în luna martie 2002 printr-un ordin comun al Ministerelor Finanțelor Publice, Muncii și Solidarității Sociale și al Tehnologiei Informațiilor sînt analist, programator, proiectant de sistem informatic, inginer/programator de sistem informatic, administrator de baza de date, inginer software și manager de proiect informatic. Angajații care vor să beneficieze de scutire la plata impozitului pe venit trebuie să aibă o diplomă de absolvent de învățămînt superior de lungă durată, la una din specializarile Automatică, Calculatoare, Informatică, Matematică, Cibernetică sau Electronică.
Condițiile nu sunt tocmai ușor de îndeplinit
Softiștii trebuie să facă parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidențiat în organigrama angajatorului, ca de exemplu centre de calcul sau direcții, departamente, servicii, oficii, birouri, compartiment sau altele similare. O altă condiție este ca firma să fi realizat în anul fiscal precedent (și să fi înregistrat distinct în balanțele analitice) un venit anual din vînzarea de programe de calculator de cel puțin 10.000 de dolari pentru fiecare softist beneficiar al scutirii de impozit pe venit. Cu alte cuvinte, dacă firma a vîndut soft de 60.000 de dolari și are angajați 10 programatori, doar șase dintre aceștia pot să beneficieze de prevederile OU 94/2001. Alegerea trebuie să o facă angajatorul.
Firmele care au organizate structuri de producție programe de calculator trebuie să întocmească dosare din care să reiasă că are ca obiect de activitate crearea și valorificarea programelor pentru calculator și că se îndeplinesc toate condițiile pentru scutirea personalului de plata impozitului pe veniturile salariale. În plus, pentru acești angajați trebuie întocmite state de plată separate, care trebuie depuse lunar la inspectoratele teritoriale de muncă. Pînă la această oră, din evidențele Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău reiese că nici un programator nu beneficiază de aceste facilități. OU 94/2001, apărută pentru a preveni „exodul creierelor” către țările dezvoltate, pare să nu-și fi atins țelul, cel puțin la Bacău. Deși sînt foarte multe firme care au obiectul de activitate vizat de actul normativ, se pare că ori a fost pus „la grămadă” în statutul acestor agenți economici, ori se preferă vînzarea programelor de calculator „la negru”, direct către beneficiari, sau prin intermediul Internetului, modalități mai greu de controlat. Pe de altă parte, este posibil ca scutirile să fie aplicate de firmele care vor activa în Parcul Industrial Hemeiuși, prevăzut a-și începe activitatea în 2004. Asta, numai dacă pînă atunci guvernanții nu vor anula facilitățile pentru softiști. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns