Comitetul Sectorial de Formare Profesionala in Domeniul Protectia Mediului (CSFPM) si-a inceput la Bacau, la inceputul acestei saptamini, campania de constientizare „Importanta existentei competentelor profesionale pentru protectia mediului in toate ocupatiile si calificarile”. CSFPM este aplicantul proiectului „Pro Competent! Calificari si certificari de competente pentru o dezvoltare durabila”, in care unul dintre parteneri este filiala Bacau a Patronatului UNIMED, cu care va infiinta, in zona, unul dintre cele opt centre de certificare a competentelor planificate in acest domeni.
Oaspetii presedintelui filialei UNIMED, Marin Mironeasa, au fost Elena Laslu, presedintele CSFPM, Denise Arsene, vicepresedinte al CSFPM si presedinte al Patronatului de Mediu, Audit si Evaluare ENVIROEVAL, Virgil Criste, de la Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industriala INCD ECOIND, si Ioan Poiana, directorul Scolii Nationale de Metodologie. „Am venit la Bacau cu acest proiect – a spus Elena Laslu, managerul proiectului -, pentru firmele care au o preocupare in domeniu protectiei mediului, cit si pentru cele care au nevoie de specialisti in domeniu. Am accesat o finantare din Fondul Social European, in care ne-am propus sa identificam specialisti si sa le recunoastem competentele”. Pentru a intelege mai bine despre ce este vorba, Elena Laslau a facut o prezentare a Modelului european al calificarilor, pe care si Romania l-a adoptat. „Foarte putina lume intelege ca s-a schimbat legislatia formarii profesionale in Romania din radacini, de la invatamintul prescolar, pina la cel postuniversitar, dar si adoptarea celorlalte doua forme de invatamint, formal si nonformal – a precizat managerul de proiect. Competenta nu este data de invatamintul formal, de scoala, ci numai de practica. Tot ce inseamna scolarizare se finalizeaza cu o dovada a parcurgerii acestui sistem, cu o diploma sau un certificat. Angajarea pe un loc de munca va presupune insa, curind, obligatoriu un certificat de competente profesionale, eliberat de un centru de cerificare, in care candidatul pe un loc de munca va fi testat in conditii practice concrete”.
Angajat pentru ce stii sa faci
Modelul competentelor in orice domeniu de activitate a fost discutat si adoptat prima oara la Lisabona, cind s-a adus, in atentia Uniunii Europene, problema calificarilor si a modului in care acestea pot fi comparate la nivel european, in conditiile celor 27 de state membre, care au traditii si culturi diferite. In esenta, cunostintele dobindite doar prin scolarizarea formala, in sistemul traditional, nu mai sint suficiente. Pregatirea continua, pe tot parcursul vietii este solutia, iar certificarea competentelor va fi garantia ca poti ocupa un post, pentru care concurenta poate fi acerba. Cu altge cuvinte, pregatirea teoretica din scoala, certificata de u banala diploma de absolvire nu mai este suficienta. la putere vor veni certificatele de competenta. Acestea vor fi emise de centre specializate si de evaluatori certificati, pentru orice domeniu si pentru orice fel de ocupatie. Un astfel de certificat este valabil oriunde in Europa, iar concurenta pe un loc de munca poate capata, astfel, caractere internationale.
Studii, cercetari, standarde ocupationale
CSFPM s-a orientat, in proiectul pe care il pune in aplicare, doar la domeniul Protectiei mediului, de care orice ocupatie trebuie sa tina, astazi, cont. Campania de constientizare inceputa la Bacau va continua, cu realizarea de studii si cercetari pentru imbunatatirea formarii profesionale continue, cu seminarii de transfer de bune practici, dar si cu elaborarea a doua standarde ocupationale in protectia mediului. Proiectul are, ca rezultat final, infiintarea de opt centre de evaluare a competentelor profesionale in domeniul Mediului. Centrele vor fi amplasate in tara, la dispozitia cit mai multor oameni. Astfel, un centru va fi la Bacau, in cadrul structurii patronale UNIMED, altul la Sibiu, iar altul la Voila – Pitesti. Meteorologia, de exemplu, va dezvolta un centru intr-o zona pe care o vor hotari specialistii din domeniu. Parteneri in proiect sint ECOIND, ECOEVALIND, EURO LINK Consultants (pentru promovarea proiectului), Autoritatea Scotiana pentru Calificari SQA, si Athens Network of Collaborating Experts – ANCE.
Asupra acestui proiect vom reveni.
Lasă un răspuns