• Răducan Ion, președintele ASMOPANIA și al SC Pambac SA, spune că Legea Pîinii va reduce piața neagră a produselor de panificație • zilnic se produc 4.000 de tone de pîine neînregistrată
Răducan Ion, președintele Pambac și al Asociației Morarilor, Brutarilor și a Producătorilor din Industria Alimentară (ASMOPANIA), crede că o Lege a Pîinii va reduce evaziunea fiscală din domeniu. Ion a anunțat miercuri, la Adunarea Generală a ASMOPANIA, că patronatul de profil, la nivel național, Rompan, a întocmit deja un astfel de proiect. „Legea Pîinii este la Parlament, dar nu a intrat încă în dezbateri. E o lege bună și atît, pentru că perfectă nu se poate. Principalul cîștig e că în comisiile de acordare a licenței de producător va fi, obligatoriu, și un membru al Patronatului. La nivel județean, comisia va fi în sarcina Direcției Agricole”, a spus Răducan Ion.
Legea Pîinii este menită să facă ordine piața pîinii și produselor de panificație atît din punct de vedere financiar-fiscal, cît și pentru întărirea securității alimentare a populației. Dreptul de a produce pîine îl vor avea numai firmele care dețin autorizație de funcționare, au obținut licența de fabricație și se angajează juridic printr-o declarație pe proprie răspundere că respectă și aplică practicile de bună fabricație, de utilizare corectă a forței de muncă și achitarea în termen a obligațiilor financiare față de stat. Desfășurarea activității de producere și comercializare a pîinii ori a făinii va fi interzisă în cazul lipsei documentelor propuse în lege, amenda în acest caz fiind între 70 și 120 de milioane de lei.
Potrivit datelor oficiale, consumul de pîine în România este de circa 73 de kilograme/om/an, ceea ce înseamnă circa 1,6 milioane de tone de pîine consum la nivel național, la o populație de 22 milioane de locuitori.
Patronatul consideră că, în România, zilnic se produc 4.000 de tone de pîine care nu se înregistrează în nici o evidență, deci nu sînt impozitate. În România, se produc oficial 7.000 de tone de pîine pe zi, dar se consumă 11.000 de tone, diferența reprezentînd
producție „la negru”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns