• nici o stație de tratare a apei din județ nu mai are autorizație sanitară
• stației de tratare a apei din Cărăboaia i s-a retras autorizația sanitară, astfel că nici o stație de tratare a apei din județ, din cele opt existente, nu mai are autorizația DSP • viceprimarul din Pîncești a fost amendat cu 50 de milioane de lei pentru că nu a amenajat groapa de gunoi a comunei, iar șeful Serviciului de Gospodărire Comunală din Dărmănești a încasat și el aceeași amendă din cauza lipsurilor de la stația de epurare a apei menajere
Respectarea normelor sanitare este o mare problemă pentru agenții economici din județ, iar cel mai grav pare faptul că acest lucru se întîmplă în domenii esențiale pentru sănătatea populației, printre care și furnizarea apei potabile. Acestea par să fie concluziile unui control organizat de Inspecția de Stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău, care au trecut prin filtru 120 de agenți economici și instituții din județ. Cinci dintre acestea au fost prinse pe picior greșit și amendate ca atare. Cele mai mari amenzi le-au luat Vișinel Grădinaru, viceprimarul comunei Pîncești și șeful Serviciului de Gospodărire Comunală din Dărmănești. Aceștia au fost amendați cu cîte 50 de milioane de lei fiecare pentru neregulile privind asigurarea salubrității în cele două comune. „Viceprimarul din Pîncești a fost amendat pentru că nu a amenajat o rampă de depozitare și neutralizare a reziduurilor menajere din comună, mai precis nu este amenajată groapa de gunoi existînd permanent pericolul unor focare de boală. La Dărmănești s-a aplicat aceeași sancțiune șefului de gospodărire comunală, pentru că nu a întocmit și supravegheat regulamentul de exploatare a rețelei de deversare a apelor reziduale”, ne-a declarat doctorița Daniela Lupașcu, șef serviciu Inspecția Sanitară Bacău. Stația de epurare de la Dărmănești nu era îngrădită așa cum cere legea și nici supravegheată. Cei doi sancționați au posibilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii, care este de cinci milioane de lei. Dacă nu vor plăti 2,5 milioane de lei în 48 de ore, aceștia vor trebui să scoată din buzunar 50 de milioane de lei.
Inspectorii DSP Bacău au mai retras autorizația sanitară de funcționare stației de tratare a apei Cărăboaia pentru deficiențe găsite în filtrarea primară a apei. „Stratul de nisip filtrant era sub cel prevăzut de lege, lipseau dozatorul de clorinare a apei de rezervă și filtrele secundare. În noiembrie am mai avut un control aici și am dispus remedierea acestor abateri, dar pentru că nu s-a ținut cont de ele am retras autorizația. Acum, în județul nostru nici o stație de tratare a apei nu mai are autorizație sanitară”, a precizat doctorița Lupașcu. La rîndul său, Emil Vamanu, directorul Direcției Apelor „Siret”, unitate care mai are, încă, în administrare stația de epurare de la Cărăboaia, pînă cînd aceasta va fi transferată la Consiliul Județean, spune că a fost vorba doar de epuizarea din stoc a respectivelor materiale. „În cîteva zile oricum urma să fie reînoit întreg stocul de materiale. Cît privește grosimea stratului filtrant, nisipul exista în magazie, însă cît a fost înghețat nu s-a putut umbla la el”, a mai precizat Emil Vamanu.
Inspectorii DSP Bacău au mai dat o amendă de 30 de milioane de lei unui magazin nou înființat din Buhuși, dar care nu avea autorizație de funcționare, și cîte cinci milioane de lei unui magazin și societății Comunal Service Comănești, pentru că salariații nu aveau efectuat controlul periodic medical. Totodată, au fost închise temporar patru magazine din mediul rural la care au fost găsite spații insalubre și neigienizate ce puneau în pericol sănătatea consumatorilor. Patronii respectivi vor putea să le redeschidă cînd vor da cu var pe pereți și vor repara toaletele. Controalele DSP Bacău de săptămîna trecută s-au soldat cu aplicarea de amenzi în valoare de 140 de milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns