• degustătorilor mai în vîrstă le-a venit vremea pensionării, astfel încît este nevoie de forțe proaspete
Pentru aproximativ 200 de euro, băcăuanii au șansa să devină băutori profesioniști de vin. Peste căteva luni se vor organiza la București, în cadrul Universității de Știinte Agricole, cursuri pentru autorizarea degustătorilor de vin. Programul se adresează în principal tinerilor cu pregătire în domeniul agricol, chimie alimentară sau biologie. Pentru cei care nu știu nimic despre vinificație se vor face și cursuri de inițiere, urmate apoi de un scurt stagiu de practică.
În Bacău, la această oră nu mai există nici un degustător profesionist. Jenică Axinte, fostul director al societății Vinalcool, ultimul specialist care deține o astfel de diplomă de specialitate, a ieșit, de curînd la pensie. „Înainte eram cîte doi – trei degustători profesioniști în fiecare județ. Acum, nu mai sînt, ce-i drept, profesioniști, dar nici cu o industrie vinicolă nu ne putem lăuda prea tare”, constată fostul director al societății Vinalcool. Jenică Axinte spune, însă, că degustătorii profesioniști pot fi utili. „Au apărut acum mulți agenți economici care achiziționează vin de pe la diferite podgorii din țară sau chiar din străinătate și îl aduc aici să îl îmbutelieze. Cunoștințele căpătate la un astfel de curs le-ar prinde de minune. O sumă de 200-300 de euro investită într-un astfel de curs nu este prea mare, în comparațiile cu beneficiile pe care le-ar putea avea în urma unei școlarizări de acest gen. Vor putea deosebi mai bine soiurile de vin și vor putea recunoaște cum mult mai ușor un produs de calitate”, mai este de părere Jenică Axinte. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns