Despre cei care ne guvernează se pot spune multe: de la mafia generalizată, corupție, îmbogățire peste noapte, aroganță etc; dar a susține că sînt proști nu se poate, unii din ei fiind chiar sclipitori, dar pentru ei, nu pentru țară.
La defectele văzute de români și de străini, li se strecoară în casă frica. Sentiment ce se amplifică spre finele mandatului.
Ce altă logică ar trebui luată în considerație cînd Guvernul a propus, iar Parlamentul a adoptat, Legea nr.31/2004 privind modificarea și completarea Legii nr.60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice? Așadar, aleșii și guvernanții noștri înăspresc regulile de desfășurare a adunărilor publice pentru cei care prin impozite și taxe le asigură privilegiile în care se lăfăie. Pentru a le tihni moțăiala în Parlament și vînătoarea de vietăți și oușoare, stăpînii efemeri se împresoară de legi și jandarmerie.
De cine se tem? De cei cărora, poimîine, le vor cerși votul: vecini, rude, foști amici sau colegi de serviciu? Nu punem la socoteală țăranii, care cu spiritul lor gregar votează alandala. Dar se tem și de Biserică și de morți, pentru că art. 2 din legea în cauză obligă existența unei declarații prealabile și în cazul procesiunilor și „altele asemenea”.
Deci: dacă trebuie să duci mortul la locul de veci, trebuie ca imediat ce se răcește să-ți asiguri aprobarea procesiunii. Și trebuie să fii foarte rapid cu declarația de intenție, pentru că trebuie depusă la primărie cu 3 zile înainte de a pleca pe străzi cu sicriul, să declari numărul aproximativ al celor ce îl însoțesc pe răposat pe ultimul drum și străzile pe care se vor întoarce de la cimitir. Că tot se apropie Paștele și credincioșii vor înconjura de 3 ori Biserica în Vinerea Mare cu lumînări aprinse, nu vor pune în pericol ordinea publică cei care vor purta asupra lor cutii de chibrituri, pentru că art.12, lit. „j” interzice participanților să aibă asupra lor materiale incendiare, ori dacă se aprind toate chibriturile dintr-o dată constituie un pericol în mulțimea participanților?
Și competițiile sportive trebuie declarate la primar și jăndar, cum s-ar zice nu poți face o miuță în Gherăiești fără aprobare, mai ales că ai și 2-3 halbe la bord!
Cu toate că primarii au trecut in corpore la partidul-stat, că nu se mai bucură de încredere, pentru că legea prevede înființarea unei comisii de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice la nivelul tuturor consiliilor locale, din care vor face parte, alături de primar: secretarul, polițaiul și jandarul.
Și nu cumva, din greșeală, vine un nostalgic să strige Ceaușescu sau PCR, și mai rău: Ceaușescu – PCR, pentru că este considerată infracțiune privind propagarea unei idei totalitare sau comuniste!
Legea cuprinde și unele voite subtilități: astfel, „în cazuri justificate, cu acordul organizatorilor, comisiile de avizare pot să modifice unele elemente cuprinse în declarația prealabilă”. S-or fi gîndit la posibilitatea obligării participanților să mărșăluiască desculți, pantofii constituind o armă de atac; sau se interzic umbrelele, fie ele de ploaie sau de soare pentru că, nu-i așa, pot deveni arme ucigătoare!
Organizatorii: preoții, rudele mortului etc., trebuie să facă un control corporal tuturor participanților, pentru că legea interzice purtarea unor sprayuri – acestea conținînd substanțe iritant – lacrimogene.
Dacă, totuși, se burzuluiesc participanții, prefectul poate aproba jandarilor să intervină în forță. Dar dacă „fapta criminală” se înregistrează la Cacaleții de Jos, cine aprobă folosirea forței?
Legea permite chiar folosirea forței și fără aprobare, avertizare sau somare în cazul unui „pericol iminent”. Actul normativ nu se încurcă în a explica ce este „pericolul iminent” și cine îl constată.
Dacă Legea nr.60/1991 prevedea doar contravenții, actul de modificare și completare introduce pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani pentru portul de arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritant lacrimogene sau cu efect paralizant, ori a altor asemenea materiale, substanțe sau obiecte. Ceea ce înseamnă că dacă ai uitat briceagul de tăiat conserve în buzunar, ai sfeclit-o. Ba, mai mult, dacă te-a împins patriotismul și porți un drapel și lovești „organul” cu bățul, ori în îmbrînceală scapi mîinile în uniforma jandarului, înseamnă că te-ai opus cu violență și te așteaptă răcoarea și lipsa drepturilor civile, cît ești cazat la mititica.
Legea are, totuși, și partea frumoasă, pentru că nu este nevoie de aprobare pentru adunările ocazionate de vizitele oficiale, iar roșiile și ouăle clocite nu sînt interzise.
Cu alte cuvinte, „restu-i otravă”, cum și-a intitulat recenta cărțulie un director hîtru de teatru din urbe. (Hary CERNEȚ)
Lasă un răspuns