• autoritățile se tem că rentabilizarea stației de tratare a apei Cărăboaia ar scumpi apa și ar afecta rezultatul alegerilor din vară • „Nici un consiliu n-ar fi de acord cu majorarea tarifului la apă înainte de alegeri”, a spus Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean • Constantin Apostol, consilier județean, a făcut un adevărat rechizitoriu la adresa regiilor de apă, care revînd apa la prețuri de zece ori mai mari decît o cumpără
Apa potabilă a județului Bacău a ajuns din nou subiect de vii dispute între autorități, cu efecte imediate mai ales asupra a peste 80 de persoane. Miza este interesul electoral, iar sămînța scandalului a reprezentat-o, la ședința de ieri a Consiliului Județean (CJ), ideea ca stația de tratare a apei Cărăboaia să fie preluată de la Direcția Apelor „Siret” la CJ. Stelian Gherghelescu, directorul executiv al Direcției Integrare Europeană, Resurse Umane, Dezvoltare, le-a spus consilierilor județeni că proiectul de hotărîre privind preluarea stației nu poate fi supus aprobării și că întreaga operațiune de predare-primire a obiectivului ar trebui amînată cu 60 de zile. Adoptată la jumătatea lunii februarie, Hotărîrea de Guvern privind organizarea și funcționarea Direcției Apelor prevede că predarea acestei activități trebuie realizată pînă la finele acestei luni. Pentru preluarea stației, CJ ar fi urmat să decidă înființarea unei regii.
Stelian Gherghelescu și-a bazat propunerea de amînare pe faptul că datele financiare despre obiectiv arată că stația are pierderi. „Nu poate fi asigurată autonomia acestei regii, fără modificarea prețului apei furnizate”, a arătat Gherghelescu. Președintele Neculai Lupu a intervenit și le-a spus aleșilor județului că CJ a avut o serie de discuții cu regiile de apă și cu reprezentanții administrațiilor publice din localitățile alimentate cu apă de la Cărăboaia. „Trebuie negociat tariful la care vom vinde apa, pentru că, pînă acum, s-a mers pe cost, nu pe tarif. E vorba și despre tariful de preluare a apei de la Direcția Apelor, și despre vînzare către regii. Deocamdată, regiile se împotrivesc majorării tarifului la preluare. Nici un consiliu n-ar fi de acord cu majorarea tarifului înainte de alegeri”, a pus punctul pe „i” președintele Lupu. El a amintit că stația Cărăboaia alimentează cu apă potabilă localitățile Bacău, Onești, Moinești, Comănești, Tîrgu Ocna și Dărmănești. „Vor fi și implicații politice. Azi n-am avut toate elementele, de aceea n-am votat preluarea”, a mai spus Lupu.
Regiile de apă ar trebui „luate de urechi”
Constantin Apostol, consilier județean, s-a arătat intrigat de amînarea puneruii în aplicare a unei hotărîri luate la nivel central. „Eu sînt pentru respectarea legii. Deși termenul e scurt, nu ne putem permite amînarea pînă după alegeri. Trebuie să decidem urgent, pentru că, în acest moment, Direcția Apelor Siret nu mai are fond de salarii pentru cei peste 80 de oameni care lucrează la stație”, a spus Apostol. El a amintit că Stația Cărăboaia livrează 1.200 de litri de apă pe secundă, pentru 300.000 de oameni. Consilierul a informat că apa furnizată de stația de la Cărăboaia către regiile de apă locale are prețul inițial de aproximativ 800 de lei/metru cub. „Deși cu acest preț cumpără apa, regiile o dau mult mai scump. La populație, apa ajunge la 6.000-7.000 de lei metrul cub, iar costurile de canalizare dublează prețul plătit de populație. În același timp, societățile care vînd apa către populație înregistrează profituri mari. În cazul Bacăului, este vorba de peste zece miliarde de lei”, a spus consilierul Apostol. În legătură cu prețul mic și care aduce pierderi stației, Apostol a opinat că, avînd în vedere profiturile pe care le au, regiile de apă ar putea să suporte o creștere a prețului apei, fără a afecta buzunarul cetățeanului. „Cred că stația nu ar mai fi pe pierderi dacă am vinde apa către regii cu 1.200-1.500 de lei metrul cub. Autoritățile locale ar trebui să ia de urechi și de cap societățile care furnizează apă populației”, a opinat Apostol.
Salariații stației de tratare, rămași ai nimănui
Emil Vamanu, directorul Direcției Apelor „Siret”, spune că, atîta vreme cît stația de la Cărăboaia a fost în administrarea acestei instituții, reușea să își acopere cheltuielile de exploatare. „Noi sîntem unitate de stat, nu aveam voie să obținem profituri. Tarifele de furnizare a apei erau calculate astfel încît să se poate acoperi din banii încasați cheltuielile de exploatare. Normal că, dacă am fi mers în pierdere, primul lucru la care am fi umblat ar fi fost tarifele”, a explicat Emil Vamanu. El a mai adăugat că, dat fiind faptul că stația de tratare de la Cărăboaia are o anumită vechime de cînd a fost dată în exploatare, cheltuiele de amortizare care intrau în calculul tarifelor de furnizare a apei au scăzut, an de an, pînă la valori apropiate de zero. „Acum este cu totul altceva. E altă structură, altfel trebuie judecate lucrurile. Odată ce stația devine regie autonomă, lucrurile sînt luate de la capăt, dat fiind faptul că este vorba despre o societate nouă, iar în cheltuielile de amortizare pornesc din nou de la sută la sută. Consiliul Județean trebuie să își fundamenteze necesarul de cheltuieli și să analizeze modalitățile prin care în patrimoniul județului pot fi păstrate doar mijloacele fixe pentru care nu se cer cheltuieli de amortizare”, a mai explicat Emil Vamanu.
Cea mai mare problemă este ridicată acum de salarizarea angajaților pe care îi are acum stația. „Tot ce pot să vă spun este că, în acest moment, nu avem posibilitatea să mai asigurăm salarizarea personalului angajat la stația de tratare. Există o Hotărîre de Guvern privind transferul de adminstrare al acestei unități, ce trebuia să fie pusă în aplicare pînă la data de 23 martie”, a încheiat Emil Vamanu. (Florin POPESCU, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns