• CET și Termloc au de încasat de la populație peste 6 milioane de dolari • chiar dacă prețul gigacaloriei a rămas același ca și în iarna trecută, suma reprezintă un record absolut în materie de datorii • CET trebuie să încaseze de la populație peste 5,1 milioane de dolari, iar Temloc are de recuperat aproape un milion de dolari • recordul în materie de datorii este deținut de Asociația 71, care trebuie să achite 5,5 miliarde de lei
Băcăuanii rămași racordați la sistemul public de termoficare au ieșit din iarnă cu datorii uriașe, care ar îngrozi pe oricine. În toamna trecută, înainte de începerea furnizării agentului termic pentru încălzire, datoriile însumate ale CET și Termloc care trebuiau recuperate de la populație se ridicau la aproape 87 de miliarde de lei. Odată cu începerea furnizării agentului termic pentru căldură, facturile au crescut într-un ritm foarte alert, la fel și debitele pe care proprietarii de apartamente trebuie să le achite în contul asociațiilor, pentru căldura și apa caldă primite.
În luna ianuarie a acestui an, la trei luni de la începerea furnizării căldurii, facturile neîncasate de cei doi furnizori de la beneficiarii casnici se ridicau la peste 170 de miliarde de lei. Din această sumă, 63, 8 miliarde de lei reprezentau banii pe care trebuia să-i încaseze Termloc, iar 106,8 de miliard de lei ar fi trebuit să intre în contul CET.
Chiar dacă CET și Termloc au mai furnizat agent termic pentru căldură și în luna aprilie, valoarea facturilor la ieșirea din iarnă, cînd facturile au avut cele mai mari valori, este greu de imaginat. Cele două firme de pe piața băcăuană a agentului termic trebuie să încaseze în contul datoriilor nu mai puțin de șase milioane de dolari. CET trebuie să recupereze de la locatari peste 172 de miliarde de lei, sumă care include și factura lunii martie, iar Termloc are de încasat de la cetățeni aproape 32 de miliarde de lei. Diferența foarte mare dintre sumele rămase de încasat ale celor două societăți este dată de faptul că CET are racordate peste 70 la sută dintre apartamentele care primesc căldura centralizată din oraș, iar Termloc doar aproape 8.000 de locuințe.
La Termloc, cea mai mare sumă este datorată de Asociația 83, care trebuie să achite facturi încă din luna februarie a anului trecut, adică peste 2,1 miliarde de lei. În imediata vecinătate în topul datornicilor se situează Asociația de proprietari 40 Rîndunica, ce trebuie să achite peste 8 miliarde de lei. Cu peste un miliard de lei datorie sînt și asociațiile nr. 39, 27, 96, 48, 67 și 55.
Recordul absolut în materie de datorii acumulate la întreținere este deținut de Asociația 71, care are de achitat la CET nu mai puțin de 5.516.797.337 de lei, adică aproape 164.000 de dolari. Comparativ cu datoriile acumulate de locatarii Asociației 71, celelalte debite față de CET par minuscule, însă nu sînt deloc de neglijat. Asociația 118 trebuie să vireze în contul CET 3,395 de miliarde de lei, Asociația 84 a acumulat debite de 3,136 de miliarde, iar asociația 57 are de plătit 3,270 de miliarde de lei.
Dacă cele două societăți furnizoare de agent termic ar fi încasat banii la timp, pînă acum ar fi putut fi realizate investiții serioase în sistemul de termoficare. Termloc ar fi putut ridica zece centrale termice de cartier, cum este centrala Bistrița, iar CET-ul putea automatiza complet punctele termice de cartier. Iar dacă banii ar fi intrat în contul unei societăți de construcții, în municipiul Bacău ar fi apărut încă cinci blocuri de patru etaje cu două scări, care ar avea 26 de apartamente. Cum băcăuanii care au căldură centralizată nu au bani sau nu vor să-și achite întreținerea, serviciile de termoficare sînt foarte proaste, prețurile astronomice, iar datoriile contunuă să se adune. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns