• ei au participat la o întîlnire europeană pe probleme de mediu și au făcut o figură frumoasă
Cu o săptămână înainte de vacanță s-a desfășurat la Terni – Italia o întîlnire europeană pe proiecte de mediu, intitulată „Vivere il Nera”. Ca să înțelegeți de unde această denumire, voi spune că orașul Terni, situat la 90 de kilometri de Roma, este străbătut de rîul Nera, iar studenții italieni s-au prezentat cu un proiect de facilitare a tinerilor cu handicap să ajungă mai ușor într-un parc ce era împrospătat de trecerea acestei ape. Așa că au proiectat o rampă concepută din materiale ecologice: piatră, lemn și pămînt. Proiectul lor a fost foarte bine apreciat, mai ales că au colaborat foarte bine cu autoritățile locale, efortul fiindu-le astfel înjumătățit în realizarea proiectului. La această întîlnire, printre steagurile Norvegiei, Suediei, Portugaliei, Cehiei și a Italiei a fost prezent și cel al României, țară reprezentată de județele Galați, Rîmnicu Vîlcea și Bacău.
O să vorbesc despre proiectele expuse de copiii din orașul nostru, care au surprins prin prospețime, claritate și originalitate, după cum a spus și Paolo Batisteli, unul dintre coordonatorii acestei întîlniri. Bacăul a fost reprezentat de opt copii (7 elevi de la Grupul Școlar Chimie și o elevă de Ferdinand I), fiind coordonați de profesoarele Cristina Ichimaș și Elena Serediuc de la Grupul Școlar Chimie și inspectorul de Biologie Mirela Berza.
Cele două proiecte „Mici Delte în inima Moldovei”, susținut de Andrei Cârlescu, și „Cele mai comune păsări de pe lacurile de acumulare din zona Bacăului”, susținut de Bogdan Nițoi (ambii de la Grupul Școlar Chimie) au fost prezentate în limba engleză, cuvintele fiind susținute de capturi video și de un stand.
Ceilalți membri din echipă au promovat județul nostru și România, împărțind pliante. Munca lor a dat roade: un norvegian s-a arătat interesat de locurile noastre deosebite, confirmîndu-ne că mulți norvegieni preferă stațiunile noastre de la mare pentru nisipul și prețurile avantajoase.
În cele cinci zile, delegația băcăuană a avut un program plin în care a învățat istorie „pe viu” la Roma și a avut contact cu persoane deosebite. Toți au remarcat că italienii au reușit să-i angajeze pe copii încă de la vîrste fragede în astfel de proiecte, de unde și-au dezvoltat o educație ecologică și știu foarte bine să-și pună în valoare orizonturile locale. (Lidia BUTACU)
Lasă un răspuns