Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli – LAPAR, din care face parte si Asociatia judeteana a Agricultorilor Bacau (AJPA), a avut, la sfirsitul saptaminii trecute o intilnitre cu conducerea Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru solutionarea problemelor ridicate de agricultori. LAPAR a trimis, recent, presedintelui Romaniei, premierului si ministrilor Agriculturii si Finantelor o scrisoare prin care ii informa ca pe 22 aprilie fermierii vor sarbatori Ziua Pamintului printr-un miting si un mars de protest in Capitala. La aceasta intilnire a participat si presedintele AJPA Bacau, Daniel Ciobanu. Rezultatul intilnirii a fost incheierea unui protocol intre cele doua parti si aminarea actiunii de protest.
Consiliul Director al LAPAR a hotarit, insa, ca in situatia in care calendarul stabilit impreuna cu cei din conducerea Ministerului Agriculturii nu e respectat, mitingul programat pe 22 aprilie sa se desfasoare, totusi, pe 5 mai. „Ne exprimam speranta ca Guvernul Romaniei va intelege in al doisprezecelea ceas necesitatea rezolvarii acestor probleme – a opinat Daniel Ciobanu. Dar, eu sint, totusi sceptic, pentru ca avem experienta altor protocoale si memorandumuri incheiate, dar nerespectate de cei din Guvern. Nu mai departe, anul trecut, dupa un astfel de protocol incheiat a fost, totusi, nevoie sa iesim in strada, sa protestam, cu tot cu animalele din fermele crescatorilor”. Cei din LAPAR spuneau ca la mitingul si marsul de protest intentionate ar fi trebuit sa participe 2.000 – 3.000 de fermieri din majoritatea judetelor tarii, inlusiv din Bacau.
Ce prevede protocolul
Vizavi de cerintele fermierilor, despre care am scris saptamina trecuta, acum partile au convenit reducerea accizei la motorina folosita in agricultura la 21 de euro pe tona, prin adoptarea unei hotariri de guvern pina pe 1 mai. De asemenea, s-a hotarit constituirea unui grup de cinci reprezentanti ai LAPAR, din zona irigata a tarii, care, impreuna cu reprezentantii ministerului vor purta discutii cu Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare privind folosirea apei de irigatii in treptele trei si patru, astfel ca pretul apei sa fie rezonabil. La fel, s-a hotarit si deplasarea intr-un stat membru al Uniunii Europene (de exemplu, Portugalia), pentru documentare privind posibilitati de sustinere a irigarii culturilor. Protocolul mai prevede initierea unei masuri legislative care ia in consideratie stimularea asigurarii productiei prin subventionarea primelor de asigurare. S-a convenit stabilirea unei intilniri intre reprezentantii ministerului si ai LAPAR (cite patru reprezentanti), pe 27 aprilie, in care sa se discute proiectul hotaririi de guvern cerute. S-a mai stabilit ca data de 1 iunie aceasta hotarire sa fie adoptata. Protocolul mai stabileste ca platile pe suprafata, care sint in grafic, sa fie platite in proportie de 80% pina pe 30 aprilie si se incheie cu pozitia ministerului fata de cultivarea organismelor modificate genetic (OMG). Ministerul va avea, astfel, in momentul autorizarii OMG in UE, o pozitie prudenta, corelata cu opinia stiintifica a EFSA (European Food Safety Autority), daca produsul prezinta interes economic pentru Romania.
Protocol facut „pe picior”
Asa cum precizam, insa, fermierii bacauani ramin la ideea ca cei din guvern se vor misca si de aceasta data greu. „Am purtat cu ei, de aceasta data, – a mai spus Daniel Ciobanu – teancuri de hirtii de corespondenta, un dosar intreg. Culmea e ca ceea ce a tinut de minister a fost rezolvat, dar pe protocol nu a semnat nimeni altcineva din Guvern, ci numai din minister. Nici stampila nu s-a pus, ca nu s-a gasit pe acolo. Eu cred ca au incheiat protocolul fortati de un eveniment care are loc pe 21 – 23 aprilie, la Sibiu, unde se intilnesc toti ministrii agriculturii din UE. Cred ca s-au temut sa nu mergem acolo sa protestam. E un protocol incheiat cam pe picior!”. Nici votul din LAPAR pentru aprobarea mitingului nu a fost unanim, ci doar de 12 la 8. Fermierii spun ca de trei luni se plimba hirtiile intre Ministerul Agriculturii si cel de Finante, dar s-a descoperit, in ultimul ceas, ca o ordonanta guvernamentala nu permite guvernului sa dea accizele pe motorina. „Cineva a scos articolul acesta din proiect – a opinat presedintele AJPA Bacau. Deci, trebuie reluata toata procedura si ne e teama ca nu se rezolva pina la 1 mai. Noi urmarim pasii care se fac, primul fiind sedinta de guvern de astazi, care ar trebui sa discute aceasta problema”.
Lasă un răspuns