Scoala de Studii Comerciale, fundatie a Camerei de Comert si Industrie Bacau, implineste miine, 24 aprilie, zece ani. Ea este, insa continuatoarea Scolii Elementare de Comert Bacau, care si-a inceput activitatea in anul 1921, si a Scolii Superioare de Comert, in conditiile în care se impuneau, cu prioritate, refacerea si dezvoltarea economica locala, ca urmare a efectelor Primului Razboi Mondial, cind era necesara pregatirea tinerilor pentru a deveni vitorii comercianti care puteau contribui la revigorarea comertului si industriei bacauane si cind orasul Bacau, desi era un centru comercial de prima marime în Moldova, nu avea nici o institutie de învatamint profilata pe comert si industrie.
Scopul scolii, asa cum a fost el definit in statut in anul 2000, preluat din arhivele fostei institutii, prevede „crearea unui cadru organizatoric necesar formarii si specializarii la toate nivelele a persoanelor interesate in profesiuni corespunzatoare cerintelor economiei de piata, in vederea promovarii pe plan intern si extern a intereselor comertului, industriei, agriculturii si serviciilor din judet”. Prima autorizatie acordata scolii a fost pentru un curs de initiere in contabilitate, iar primul curs organizat a fost cel de contabil. In anul 2007, scoala a avut primul curs organizat in afara judetului Bacau, pentru manager de proiect, iar in 2010 a obtinut 35 de autorizatii. „Cele peste 800 de cursuri organizate cu peste 15.000 de cursanti in cei 10 ani – spune directorul general al scolii, Petronela Dudu – au contribuit la realizarea obiectivului si misiunii sale de a asigura si derula un sistem de formare
profesionala bazat pe competente solicitate pe piata muncii. Angajatorii, salariatii, persoane care-si doreau un alt loc de munca, somerii aflati in cautarea unui job, tinerii care doreau sa se perfectioneze / specializeze într-un domeniu cautat pe piata muncii, au apelat cu incredere la Scoala de Studii Comerciale Bacau”.
In centrul mediului de afaceri
Reprezentantii scolii sustin ca aici exista o strinsa legatura cu mediul de afaceri bacauan, prin relatia cu fondatoarea sa, Camera de Comert, care a contribuit la reliefarea in activitate a cursurilor de calificare si recalificare, prin locurile unde se realizeaza practica, prin materiale si instrumente puse la dispozitia cursantilor, prin implicarea agentilor economici in realizarea stagiilor practice. Lectori specialisti in domeniul lor, sali de curs dotate corespunzator procesului de instruire, programele de pregatire axate pe dezvoltarea competentelor solicitate pe piata muncii, taxele de participare competitive si programul flexibil, au fost principalele avantaje ale scolii care au delimitat-o de competitorii sai.
In miezul vietii economice
In cei 10 ani de activitate, scoala a încheiat numeroase parteneriate cu institutii publice, organizatii, universitati, agenti economici, a participat la evenimentele de profil din judet si din tara, s-a implicat activ in viata comunitatii locale incurajind, prin programele sale de instruire, competitivitatea resurselor umane in contextul dezvoltarii unei economii bazate pe cunoastere. „Scoala de Studii Comerciale inseamna traditie, calitate si profesionalism in educatie – spune Petronela Dudu. Inca de la inceput, obiectivul sau a fost de a forma competente profesionale, de a sprijini dezvoltarea capitalului uman in conformitate cu cerintele mediului economic, de a imbunatati abilitatile resursei umane, iar acum, dupa 10 ani, avem acelasi scop. Apropierea de mediul de afaceri a dat posibilitatea realizarii obiectivului nostru dar a permis si identificarea rapida a schimbarilor de pe piata muncii, astfel incit programele de instruire sa se adapteze la elasticitatea mediului economic”.
Lasă un răspuns