Acciza la motorina utilizata in agricultura a fost redusa la 21 de euro/1.000 de litri, dar fermierii din judetul Bacau, membri ai Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) prin Asociatia Judeteana a producatorilor Agricoli (AJPA), au inca rezerve ca masura va fi aplicata. „Guvernantii – spune Daniel Ciobanu, presedintele AJPA Bacau si vicepresedinte al LAPAR – au lasat in textul acestei prevederi o portita, credem noi, pentru ca masura trebuie analizata mai intii la Bruxelles, la Comisia Europeana, de unde cine stie cind va veni raspunsul. Poate fi si intr-o luna, dar si in trei luni, ceea ce pentru noi este prea tirziu. Campania agricola de primavara este deja la jumatate, noi incheiem si semanatul, dar tot cu motorina scumpa. La ce ne va folosi?”.
Fermierii au cerut in repetate rinduri reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, motivind ca trebuie sa se bucure de aceleasi facilitati ca si ceilalti din Uniunea Europeana. Recent, LAPAR a avut din nou negocieri la Ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante, dupa ce, initial, au trimis presedintelui Romaniei, premierului si ministrilor Agriculturii si Finantelor o scrisoare prin care ii informa ca pe 22 aprilie fermierii vor sarbatori Ziua Pamintului printr-un miting si un mars de protest in Capitala. Actiunea de protest a fost aminata, pentru ca LAPAR a semnat cu reprezentantii ministerelor un prorocol prin care au convenit reducerea accizei la motorina folosita in agricultura la 21 de euro pe tona, prin adoptarea unei hotariri de guvern pina pe 1 mai. De asemenea, s-a hotarit constituirea unui grup de cinci reprezentanti ai LAPAR, din zona irigata a tarii, care, impreuna cu reprezentantii ministerului vor purta discutii cu Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare privind folosirea apei de irigatii in treptele trei si patru, astfel ca pretul apei sa fie rezonabil. La fel, s-a hotarit si deplasarea intr-un stat membru al Uniunii Europene (de exemplu, Portugalia), pentru documentare privind posibilitati de sustinere a irigarii culturilor. Protocolul mai prevede initierea unei masuri legislative care ia in consideratie stimularea asigurarii productiei prin subventionarea primelor de asigurare.
Ce a promis Guvernul
Asadar, acciza a fost redusa la 21 de euro/1.000 de litri, agricultorii urmind sa beneficieze de aceasta facilitate pina la 31 decembrie 2012, fata de acciza standard de 293 euro/1.000 litri. Diferenta dintre acciza standard si cea redusa se ramburseaza sub forma unui ajutor de stat. Ajutorul se da pentru o cantitate totala anuala de aproximativ 700 de milioane de litri de motorina. „Fata de celelalte prevederi din protocol – a mai spus Daniel Ciobanu -, pina acum nu s-a concretizat nimic. Noi nu am renuntat total la actiunile de protest, astfel incit dupa 1 mai, cind ne mai eliberam de grijile cimpului, vom stabili cum vom proceda”.
Lasă un răspuns