Salamul de Sibiu Agricola Bacau a depasit, potrivit MEMRB Romania (companie cipriota care furnizeaza informatii despre vinzarile de retail pentru diverse categorii de produse de consum), o treime din cota de piata volumica in totalul segmentului ocupat de acest produs pe piata interna. Cresterea este considerata o performanta, deoarece exista extrem de putine produse care sa detina o astfel de pondere in preferintele consumatorilor. Cota de piata a Salamului de Sibiu Agricola Bacau este in crestere in ultimii doi ani.
In luna martie, Salamul de Sibiu produs de Agricola a avut o cotă de piata, in volum, de 33,5, fata de 28,9% in iunie 2009. In ceea ce priveste cota de piata valorica, produsul detine 35,06% din segment, conform MEMRB, fata de 29,4% in iunie anul trecut. In momentul de fata, Salamul de Sibiu Agricola conduce detasat in preferintele de consum, cu 10% in fata urmatorului jucator din piata. „Este rezultatul strategiei de a ne concentra pe canalul de retail modern – spune directorul companiei Salbac Bacau, de la Agricola, Angelica Boboutanu Smil. Am convingerea ca, desi asistam la o relativa modificare a obiceiurilor de consum cauzata de scaderea puterii de cumparare, constanta calitatii produselor noastre a fost determinanta in atingerea acestor rezultate. Din punctul meu de vedere, din respect pentru istoria si traditia acestui sortiment, calitatea sa este inviolabila: utilizam carne refrigerata atent selectionata ca materie prima si urmam, la fel ca in ultimii aproape 35 de ani, clasicul proces de 90 de zile de maturare a carnii. Recunosc, nu e uşor, dar echipa cu care lucrez face ca totul sa fie posibil: tehnologul monitorizeaza 24 de ore din 24 constantele acestui sortiment traditional obtinut cu tehnologii moderne, echipa de marketing livreaza date importante si oportunitatile pietei, echipa de vinzari il duce in piata”. Vinzarile au crescut in februarie – martie 2010 cu 33,38% in volum si cu 46,33% in valoare, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2009.
Traditional, din 1976
Salamul de Sibiu se fabrica in Bacau din 1976, fiecare baton fiind gata de comercializare dupa o perioada de atenta maturare de 90 de zile. Reteta traditionala, romaneasca, in care ingredientele sint pastrate intr-o forma veritabila, fara adaosuri, numai din carne macra si slanina tare, imbinate cu condimente naturale, traditionale, afumarea naturala cu lemn de esenta tare, stagionarea indelungata si mucegaiul nobil utilizat concretizeaza gustul unic al acestui produs pretios.
Istoria Salamului de Sibiu este strins legata de dezvoltarea zonelor agricole (fermele de crestere a porcinelor, de productie a lactatelor si de cultivare a porumbului), satelizate in jurul Bacaului. Excelenta sinergie intre metodele traditionale de productie si zona geografica in care este situat Bacaul, caracterizata de o climă cu caracter continental, confera Salamului de Sibiu particularitati inconfundabile de aroma, savoare si gust. Datorită cresterii cererii pietei, capacitatile de productie au fost retehnologizate in etape succesive. Ultima dintre acestea – modernizarea fluxului tehnologic de productie in anul 2007, confera produsului, alaturi de nota traditionala, argumentul unei tehnologii de productie de ultima generatie. Si in prezent, Salamul de Sibiu ramine cel mai important exponat prezentat la principalelor tirguri agro-alimentare din Romania si Uniunea Europeana.
Cine este fabricantul
Salbac este noua companie a Grupului de firme Agricola, rezultata la inceputul acestui an prin fuziunea societatilor Salbac Dry Salami si Conagra. Practic, prin aceasta fuziune gamele de produse obtinute in cele doua fabrici (preparatele afumate si salamurile crude uscate) au fost reunite in categoria mezeluri, asa cum este aceasta perceputa in piata carnii procesate. Vinzarile de salamurile crude-uscate si preparatele fierte afumate obtinute la Salbac au inregistrat, in trimestrul intii, fata de perioada similara a anului trecut, cresteri semnificative: plus 52% în volum si, respectiv, plus 49,6% in valoare, in conditiile unei usoare scaderi ale acestei piete.
st.l. a zis
Am vrut sa cumpar si eu salam de Sibiu de la Agricola Bacau, dar cind am citit toate E-urile de pe eticheta, m-am lasat pagubas, am inghitit in sec si am plecat mai departe.. Are asa de multi conservanti, incit vechea aroma delicioasa a acestui salam a disparut din el.