• ei bine, puteți îngriji copii năpăstuiți și bătrîni de la Azil • nu uitați că vine ara și că vom aea cu toții mai mult timp liber
Vreți să vă faceți utili societății și nu știți cum? Ați vrea să aveți posibilitatea să fiți mai aproape de cei aflați în suferință fizică și psihică? Se pare că aceasta este întrebarea pe care Ministerul Educației și Cercetării ne-a adresat-o indirect printr-un program de voluntariat la azilele de bătrîni și la orfelinate, dar care trebuie să se desfășoare obligatoriu în fiecare unitate de învățămînt. Acest program se desfășoară la nivel național și cuprinde toate județele țării, fiind o propunere a Uniunii Europene din „Cartea albă asupra educației și formării”, referitoare la o educație ce ne valorifică resursele umane prin creșterea motivației individuale pentru învățare și emancipare personală, prin participare și responsabilitate civică.
Ce presupune, de fapt, acest proiect? El se adresează liceenilor care prin desfășurarea anumitor activități educaționale (învățatul prin intermediul jocurilor, a teatrului, a muzicii, a sportului, a artelor plastice, a dansului, a abilităților manuale, etc) vor facilita relaționarea dintre ei și copiii din orfelinate; pentru a încuraja contactul și angajarea elevilor vor fi necesare vizite regulate – cel puțin săptămînale. Există totuși și un beneficiu concret, pe lîngă mulțumirea spirituală a fiecăruia că și-a putut ajuta un „aproape” și pe lîngă cunoștințele acumulate. Acest beneficiu constă în acordarea unor certificate elevilor pentru contribuții excepționale, care pot fi întotdeauna de ajutor în redactarea unui CV.
Pentru că proiectul este de-abia la început, nu au fost încă stabilite toate detaliile, dar vor exista (probabil!) cîteva cursuri de instruire susținute de profesorul responsabil cu această campanie din fiecare școală. Dacă vreți să aveți o perspectivă mai amplă asupra acestei teme, puteți accesa adresa www.snac-ro.org. Înainte de a lua o decizie asupra ideii de voluntariat, înainte de a vă implica sau nu în proiectul ministerului, gîndiți-vă la cîți copiii ați putea face fericiți doar dacă îi vizitați o dată pe săptămînă. Locurile care vor beneficia de acest ajutor, în județul Bacău, sînt „Centrul de zi Betania”, „Școala specială Bacău”, „Centrul de educație integrată Henri Coandă”, „Centrul școlar Henri Coandă” și „Centrul de îngrijire de zi și recuperare pentru copilul cu handicap”. Bineînțeles că voluntariatul va cere sacrificii, dar poate a venit momentul să renunțăm la egoismul care ne caracterizează și ne face tot mai nepăsători. O altă motivație ar putea fi faptul că vara se apropie și vom avea din ce în ce mai mult timp liber. Ce ne costă să fim altruiști față de aceste suflete nevinovate? (Andreea ROȘCAN)
Lasă un răspuns