• Elena Șova Gîțu, director în Primăria Bacău, Oana Chelaru, directorul Casei de Asigurări de Sănătate, Rodica Pădureanu, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Handicapați, Ana Marchiș, Livia Sibișteanu și Ghiorghi Iorga, toți șefi ai Inspectoratului Școlar, ar fi trebuit să se autosuspende • după lege, ei sînt funcționari publici, dar apar și pe listele PSD la alegeri • și subprefectul Gabriel Vlase recunoaște că a făcut campanie electorală, dar nimeni nu-l schimbă • Gheorghe Stambelu, secretarul general al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, spune că cei șase sînt incompatibili
Șase directori de instituții publice din județul Bacău ocupă în acest moment posturile în mod ilegal. Ei sînt, conform legii, funcționari publici, dar apar și pe listele PSD pentru alegerile din 6 iunie. Legea le interzice însă să dețină ambele calități, ele fiind incompatibile. Prevederile legale îi lasă însă reci pe cei în cauză. Tot legea spune că era sarcina lor să ceară să fie suspendați din funcții, dar pînă acum n-au dat semne că ar intenționa să facă acest demers.
Toți cei șase directori sînt oamenii PSD. Este vorba despre Elena – Șova Gîțu, directorul Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei, Oana Chelaru, director general – președinte al Casei de Asigurări de Sănătate Bacău, Rodica Pădureanu, inspector – șef al Inspectoratului Teritorial pentru Handicapați, și toți cei trei șefi ai Inspectoratului Școlar: Ghiorghi Iorga, inspectorul școlar general, și inspectorii școlari generali adjuncți Ana Marchiș și Livia Sibișteanu.
În Anexa 3 a Legii 188 /1999 republicată, privind Statutul Funcționarului Public, se spune clar cine intră în categoria funcționarilor publici. Oficiali de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici ne-au precizat că, în acest act normativ, la categoria „Servicii descentralizate ale ministerelor și ale altor organe centrale din unitățile administrativ – teritoriale”, se specifică foarte clar funcțiile publice de conducere: director general, inspector-șef, director general adjunct, inspector-șef adjunct, director și director adjunct. Adică toți cei amintiți.
Dilema ne-a fost limpezită și de Gheorghe Stambelu, secretarul general al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici din București. Prin vocea Cireșicăi Buțiu, purtătorul de cuvînt al instituției, Stambelu ne-a explicat că cei amintiți ar fi trebuit să se autosuspende deja din funcție, dacă au intrat în politică și candidează, fiind funcționari publici. „Conform Legii 188 republicată și Legii 161, art. 97 alin. 2, funcționarii care candidează din partea unui partid intră sub incidența incompatibilității. Ei sînt obligați să se autosuspende, adică să ceară organului superior de conducere să li se suspende raportul de muncă pe perioada respectivă”, ne-a declarat Gheorghe Stambelu.
Cei în cauză ar fi trebuit să facă cererile de suspendare cu cel puțin 15 zile calendaristice înainte de data cînd se solicită suspendarea. Legea spune la fel de clar și că cei incompatibili nici n-ar mai avea ce să caute în instituții pînă după organizarea alegerilor. Și asta, fiindcă sarcinile lor ar putea fi date altor angajați, ori pe perioada respectivă chiar să fie adus cineva în loc.
Ce spun directorii social-democrați
Evident, legea nu s-a dovedit pînă acum suficient de puternică pentru directorii membri în partidul – stat. Ei nu s-au autosuspendat și merg în continuare la serviciu. Ba, mai mult, unii dintre ei chiar fac campanie PSD-ului de mare zor, exact în timpul în care ar trebui să fie la instituție, la program. Cel mai elocvent exemplu este Elena – Șova Gîțu, care nu mai departe joi, 20 mai, era cu Dragoș Benea, viceprimarul orașului Bacău, la lansarea candidatului PSD din Cleja. În timpul în care ar trebui să se ocupe de problemele băcăuanilor, din banii cărora este plătită, Șova – Gîțu face campanie pesediștilor, fără ca cineva s-o întrebe de sănătate. Am încercat, ieri după-amiază, să aflăm opinia ei în legătura cu incompatibilitatea dintre funcția publică pe care o are la primărie și cea de la partid, însă telefonul mobil era închis.
Livia Sibișteanu, inspector general școlar adjunct, cunoaște faptul că poziția sa pe lista de candidați PSD la Consiliul Local Bacău este problematică. „Eu nu sînt funcționar public. Toți inspectorii nu mai sînt funcționari încă din 2001, cînd s-a schimbat legislația. Noi funcționăm după legea învățămîntului, care spune că sîntem detașați din învățămînt pe aceste funcții”, crede Sibișteanu. Contactată telefonic, Ana Marchiș a împărtășit punctul de vedere al colegei sale. „Nu, noi nu sîntem funcționari publici. Noi, inspectorii, avem catedre rezervate și legea spune că nu mai sîntem în acest caz funcționari publici. Doar doi inspectori din ISJ au mai fost funcționari publici, dar pînă în noiembrie 2003”, ne-a declarat ea. Același punct de vedere l-a avut și „generalul” Ghiorghi Iorga.
Oana Chelaru, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate, spune că și ea este curioasă despre situația sa legală. Chelaru candidează din partea PSD la un loc de consilier județean și spune că există două prevederi legale care se bat cap în cap. Șeful Casei afirmă că a cerut lămuriri privind starea sa de incompatibilitate și de la Casa Națională, și de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici, dar, pînă acum, nu a primit nici un răspuns. „Nu sînt funcționar public. Cînd voi primi răspunsul și mi se va spune că sînt funcționar public, mă voi suspenda din funcție. Eu sînt salarizată ca personal contractual. Am funcție publică, dar nu sînt funcționar public”, susține directorul general Oana Chelaru.
Vlase, cel mai gogonat dintre funcționarii publici
Cei șase directori-directorași sînt o nimica toată pe lîngă șeful lor pe linie de partid. Despre subprefectul Gabriel Vlase, care este și președinte executiv al PSD Bacău, s-a mai scris și demonstrat că e incompatibil cu postul de lefegiu la stat pe care îl deține. Conform legii, Guvernul îl poate demite pe Vlase pentru încălcarea Legii alegerilor, Legii anticorupție și Statutului funcționarului public. Gabriel Vlase ar putea fi demis din postul de subprefect, dacă Guvernul va fi sesizat că acesta a participat la campania electorală a Partidului Social Democrat.
Gabriel Vlase nu neagă prezența la la evenimente din campania sa electorală, dar susține că nu a încălcat legislația. „Participare înseamnă să te implici efectiv. Eu doar am fost prezent acolo, deci nu mă încadrez”, justifică Gabriel Vlase. De fapt, Legea 188/1999 privind statutul funcționarilor publici (art.82), republicată, Legea 161/2003, numită și Legea anticorupție (art.97 alin.2), și Legea 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale interzic in corpore unui funcționar public să candideze sau să participe la campania electorală. „Eu nu sînt funcționar public, chiar dacă dețin o funcție publică, eu sînt demnitar”, susține Gabriel Vlase. Eroare! Vlase este un funcționar public, e drept, de rang înalt, dar tot funcționar public. Legea 188/1999 republicată o și demonstrează: „După natura atribuțiilor, competențelor și responsabilităților, funcționarii publici din clasa I se împart în trei categorii, după cum urmează: categoria înalților funcționari publici; categoria funcționarilor publici de conducere; categoria funcționarilor publici de execuție. Categoria înalților funcționari publici cuprinde persoanele care sînt numite în una din următoarele funcții publice: (…) prefect; subprefect (…)”. Cu alte cuvinte, legea spune că subprefectul este funcționar public, deci n-are voie să participe la campania electorală, or el recunoaște că a participat la cîteva lansări de candidați. În tot acest timp, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, Vlase trebuie să se asigure că legea este respectată în tot județul. Și, printre picături, să-și mai susțină și partidul pe care îl conduce.
Costică Pavel, președintele Biroului Electoral Județean (BEJ) Bacău, ne-a declarat că organismul pe care îl conduce nu este abilitat nici să verifice, nici să constate, nici să ia măsuri în privința legalității sau ilegalității activității subprefectului. Într-un caz similar din alt județ, la plîngerea unor partide politice, subprefectul care a participat la acțiuni electorale a fost demis fără drept de apel. (Florin POPESCU, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns