Dorinel Umbrărescu a apărut să învîrtă sume imense și a intrat pe scena marilor afaceri surprinzător și inexplicabil pentru multă lume, dar nu și pentru prietenii săi ajunși pe la Guvern. Pînă astăzi, cînd mișcă prin conturi milioane de dolari, Umbrărescu a fost croitor de chiloți și izmene. El a avut o afacere în Podu Tucului, un atelier de confecționat chiloți și izmene, pe lîngă cooperație. Afacerea a fost una de succes și, cu banii pe care i-a cîștigat, și-a cumpărat primele camioane de transport internațional. Important de amintit că nașa sa de cununie, medicul Gabriela Iacobescu, tot din Podu Turcului, este un membru de vază al PSD și considerată o persoană extrem de influentă printre liderii cei mai de sus ai social-democraților.
Paradoxal, o sursă de inspirație pentru afacerile lui Umbrărescu au fost așa-numita Taxă Băsescu, prin care se crea un fond special pentru drumuri. Foarte puține lucrări a prins Umbrărescu în anul 2000. E drept, însă, pe vremea aceea s-au alocat și foarte puțini bani, dar licitațiile erau oricum o mare necunoscută pentru cei care știau să deschidă ușa cu capul. Doar cîteva lucrări de asfaltare în partea de est a județului au putut să execute omul de afaceri, iar de învîrtit a învîrtit doar vreo 10 miliarde de lei.
În 2002, lucrurile au început să-i iasă mulțumitor lui Umbrărescu. Finanțarea lucrărilor a început să se facă pe baza Legii 118 privind fondul special al drumurilor. În plus, secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice ajunsese chiar amicul Sergiu Sechelariu. Deja, drumarul a avut comenzi de peste 50 de miliarde de lei. Între timp, PSD s-a instalat confortabil la putere, iar banii publici au curs rîuri-rîuri prin conturile omului de afaceri. O însumare rapidă ne arată că, în timp ce și-a întărit bunele relații cu baștanii PSD, Umbrărescu nu și-a văzut capul de atîta treabă cîtă i-a dat partidul-stat. Astfel, afacerile au depășit în ultima perioadă 260 de milioane de euro.
Cu o parte din banii cîștigați, Umbrărescu a cumpărat spitalul din Podu-Turcului, cu vreo zece miliarde de lei, și societatea de drumuri a Consiliului Județean. Pe ultima și-a adjudecat-o cu 2 milioane de dolari, bani pe care i-a plătit integral fără să clipească. El a făcut totuși o afacere bună, pentru că cifra de afaceri anuală a firmei era, pînă anul trecut, de vreo zece milioane de dolari. Acum, că e a lui, cu siguranță că Umbrărescu va reuși să obțină mai multe comenzi, mai ales că Sechelariu se laudă că aduce bani mulți spre Bacău. Banii vin spre Bacău, dar, mulți dintre ei au destinații private.
Lasă un răspuns