• pînă acum, doar Înalta Curte de Casație și Justiție avea dreptul să judece acest gen de litigii • activitatea acestei instanțe aproape că s-a blocat, iar legiuitorul a revenit și a schimbat procedura
Sute de amărîți care umplu culoarele instanțelor băcăuane cu procese pentru pensii de întreținere, contestații la execurile silite, cereri de ordonanțe preșidențiale, pămînt, asigurări sociale sau litigii de muncă nu vor mai ezita să atace deciziile instanțelor băcăuane cu recurs de teamă că trebuie să meargă să se judece tocmai la București, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Decizia a fost luată de legiuitori în momentul în care au înțeles că aplicarea noilor norme europene, privind competențele fiecărei instanțe, ar duce la sufocarea activității instanței supreme a României. Practic, Înalta Curte de Casație și Justiție era singura instanță competentă să judece recursurile de la toate instanțele din țară.
Decizia luată a generat o situație de-a dreptul aberantă: din cauza numărului mare de dosare, unele procese au primit termen prin 2006 sau chiar și 2007.
Legea 195 din 26 mai 2004, care a și intrat în vigoare de la aceeași dată, modifică Codul de procedură civilă în materie de competențe a instanțelor de judecată din România. Astfel, ICCJ rămîne în continuare principala instanță de recurs din țară, dar o parte dintre recursuri vor putea fi soluționate și la instanțele din teritoriu. „Este cazul proceselor care au ca obiect contestările la executările silite, cererile de ordonanțe preșidențiale, pensiile de întreținere, litigiile ce țin de asigurările sociale, cele de muncă sau în materie de fond funciar. Toate acestea pot fi atacate numai cu recurs și vor fi soluționate ori de tribunale, ori de curțile de apel”, ne-a declarat judecătorul Florin Burghelea, vicepreședintele Curții de Apel Bacău. Tot cu aceeași ocazie s-a mai înlăturat o altă barieră în calea eficientizării procesului de justiție: un cetățean care face recurs nu trebuie să se prezinte mai întîi în fața unui complet de judecători care să-i admită recursul, și abia apoi să se judece pe fond. Conform noilor reglemetări, un recurs deja înaintat va fi direct judecat pe fond, iar omul nu trebuie să dea ochi decît cu un singur complet. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns