• cheltuielile spitalului sînt mai mari decît suma acordată de Casa de Asigurări de Sănătate • maternitatea și secția de Boli Infecțioase Copii mănîncă cei mai mulți bani • sînt însă și secții mici, care nu consumă tot bugetul lunar și de unde banii sînt redistribuiți unde este nevoie
Maternitatea și secția de Boli Infecțioase Copii sînt cele mai cheltuitoare secții din Spitalul Județean. La nivelul primului trimestru al acestui an, cele două secții au consumat cele mai mari sume de bani. „Aceste secții au arieratele cele mai mari. Acestea nu au fost însă făcute din motive imputabile șefilor de secții. Maternitatea are un spațiu mare, propice acestei activități, dar care presupune multe cheltuieli cu utilitățile. În plus, cazurile de aici nu sînt plătite foarte bine, deoarece nu sînt considerate cu indice de complexitate mare”, ne-a declarat medicul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. Maternitatea a acumulat pînă în prezent datorii către diverși furnizori în valoare de 4,5 miliarde de lei, în condițiile în care doar zece procente le reprezintă cele pentru medicamente și materiale sanitare. Secția de Boli Infecțioase Copii urmează în topul celor mai cheltuitoare secții ale spitalului. Aceasta a acumulat după primele trei luni ale anului datorii de 1,3 miliarde de lei. „Aceste arierate nu influențează cu nimic însă calitatea actului medical și al condițiilor de spitalizare oferite pacienților”, a mai spus Leonard Roșu. În Spitalul județean sînt și secții care au economisit bani și chiar au reușit să cheltuiască mai puțin bani din bugetul alocat. Printre acestea se numără Medicina Internă, Gastro-enterologia, Endocrinologia, Nefrologia, Neurochirurgia, Cardiologia și Hemodializa. Sumele rămase de la aceste secții sînt repartizate pentru a petici din cheltuielile celor care consumă mai mult decît bugetul primit.
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău plătește lunar spitalului 25 de miliarde de lei, conform contractului de finanțare încheiat dintre unitate și Casă la început de an. „În prezent mergem cu o datorie către furnizori de 29 de miliarde de lei pe care o avem de anul trecut. am achitat din ea cît a fost posibil și încercăm să o menținem cît mai mică”, a precizat directorul Spitalului Județean. Anul acesta, CJAS Bacău a alocat principalei unități medicale a județului un fond de 285 de miliarde de lei, deși conducerea spitalului a solicitat inițial suma de 320 de miliarde de lei. Cu toate acestea, banii primiți în acest an au fost cu 15% mai mulți decît anul trecut, cînd Spitalului Județean i-a fost alocat un fond de 246 miliarde de lei. Cu toate acestea, se pare că banii alocați nu sînt suficienți, din moment ce cheltuielile de pe secții sînt neimputabile celor care le conduc. Rămîne de văzut cît va primi spitalul în plus la rectificarea bugetară pentru a nu da semne de slăbiciune din punct de vedere financiar. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns