Societatea Apa-Canal, din Onesti, va deschide o actiune in justitie pentru revendicarea bunurilor acesteia, care se afla inregistrate, in mod paradoxal, si in propriul patrimoniu (in bilantul extra-contabil), dar si in patrimoniul public, de Consiliul Local. „Am cautat in arhiva fostei Autoritati pentru Pivatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), de la care am cumparat actiunile societatii de apa si canalizare din Onesti, pentru aproape 20 de miliarde de lei -, ne-a declarat Ovidiu Budeanu, presedintele societatii – si am descoperit ca in valoarea actiunii cumparate atunci a fost trecuta si valoarea bunurilor din patrimoniu. Bunurile sint, deci, ale noastre”.
Consiliul Local a emis, cu putin timp in urma, o hotarire pentru infiintarea unei noi societati care sa asigure serviciile de apa si canalizare in Onesti. Aceasta a tensionat si mai mult relatiile dintre societatea Apa-canal a lui Ovidiu Budeanu si Primarie, cea din urma argumentind ca avind in proprietate publica bunurile fostei regii de Gospodarie Comunala si Locativa nu va mai avea nevoie de serviciile de la Apa-Canal.
Unitatile de gospodarie comunala si activele lor au fost transferate in subordinea consiliilor locale, in domeniul privat al localitatilor. Inainte de anul 2001, proprietarul acestora era statul (care detinea 70% din averea tarii, prin institutiile sale), nu consiliile locale. Legea 326/2001a gospodariei comunale si locative, spunea, la art. 21: „Actiunile societatilor comerciale de gospodarie comunala, detinute de Autoritatea pentru Pivatizare si Administrarea Participatiilor Statului, vor fi transferate in proprietatea privata a unitatilor administrativ-teritoriale in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi. In acelasi termen, bunurile apartinind domeniului public a caror valoare a fost inclusa in aceste actiuni vor fi reintegrate in patrimoniul public al unitatilor administrativ-teritoriale”. „Plecind de la aceasta, noi am inceput sa cautam in arhiva autoritatii pentru valorificarea activelor Statului – a spuis Ovidiu Budeanu. Noi am platit 308.000 de lei (vechi) pe actiunea fostei regii comunale (fata de valoarea nominala a actiunii, de 25.000 de lei). Din arhive am inteles, insa, ca tot ce inseamna servicii de apa-canalizare au fost trecute in aceasta valoare. Deci, bunurile trecute in patrimnoul public au fost incluse in valoarea actiunii, conform legii. Noi sintem, prin urmare, proprietari asa cum si alte societati, ca si E.ON sau Distrigaz, de exemplu, care au cumparat o parte din societatile de care au fost interesate. Noi nu am cumparat bunurile regiei, nici nu se putea, pentru ca ele nu sint de vinzare, cum nu pot fi puse nici in gaj sau drept garantie pentru credite bancare, ci am cumparat actiunile unei regii comunale care avea aceste bunuri in patrimoniu”. Reprezentantii societatii mai spun ca, de altfel, Consiliul Local nu a cheltuit niciodata ceva pentru a intretine aceste bunuri, cum au facut-o ei, dupa ce au preluat societatea.
„Eu cred ca lucrurile se simplifica, usor-usor – a opinat Ovidiu Budeanu -, ceea ce e bine si pentru noi si comunitatea onesteana. Cred ca in maxim un an putem reglementa aceasta disputa”. Pe de alta parte, insa, cei de la Apa-Canal analizeaza, acum, daca vor cere sau nu inapoi sistemul de termoficare al primariei, pe care l-au cedat pentru crearea societatii Termon.
RANU a zis
Aberatii de doi lei .Privatizarea s-a facut numai pentru bunurile din domeniul privat al statului din administrarea autoritatii locale ,retelele si instalatiile de preparare a apei fac obiectul domeniului public si nu pot fi instrainate.