• la școala „Cuza”, părinții au scos bani din buzunar să facă curat în clase • la Grădinița 18, în jurul prînzului, personalul administrativ își făcea siesta
La Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău, toate clădirile din incintă s-au transformat în adevărate șantiere. Potrivit conducerii școlii, lucrările de remediere au început la aproximativ o săptămînă după terminarea anului școlar și s-au desfășurat pe mai multe fronturi. La corpurile de clădire vechi, situate spre stradă, s-a remediat acoperișul și s-au igienizat sălile de clasă, grupurile sanitare și holurile, iar fațadele vor fi refăcute complet. Pentru aceste investiții, banii au fost dați de Consiliul Local Bacău, sumele fiind aprobate încă din primăvară. Cît privește igienizările în celelalte clase ale școlii, din clădirile noi, acestea au fost realizate cu banii strînși de la părinți. Școala „Cuza” este cunoscută în tot orașul pentru faptul că este frecventată de copii de bani gata, iar părinții nici nu s-au uitat cît trebuie să scoată din buzunar pentru a le oferi confort la școală odraslelor. „Avem părinți care au firme de construcții și ei s-au oferit să rezolve cu igienizarea în clase. La alte clase, părinții au strîns bani și au angajat un zugrav care s-a ocupat de văruit. În acest fel, mai toate cele 36 de săli de clasă au fost igenizate”, explică Svetlana Gavrilovici, directorul adjunct la Școala Cuza, modalitatea prin care clasele școlii din centrul orașului au fost igienizate. În afară de banii pentru văruit, părinții celor aproximativ 1.700 de copii de la școală au cotizat și pentru a achiziționa și vopseaua pentru tîmplăria exterioară a geamurilor de la clase. Singurele spații în care nu au ajuns încă zugravii sînt holurile și grupurile sanitare. Pentru că nu știu cînd vor ajunge firmele de la primărie să realizeze aceste lucrări, managerii școlii și părinții au decis ca, de săptămîna viitoare, și aceste spații să fie văruite cu forțe proprii. Chiar dacă se lucrează de aproape o lună și jumătate, sălile de clasă sînt departe de a fi pregătite să primească elevii, pentru că geamurile trebuie șterse, perdelele și parchelul spălate. „Fără nici o discuție, școala va fi pregătită să primească elevii cînd începe școala”, încheie, optimist, directorul Svetlana Gavrilovici.
Hărnicia zugravilor care lucrează la Școala „Cuza” nu i-a inspirat, sub nici o formă, pe vecinii de la Grădinița cu program prelungit 18, de la Parcul Trandafirilor. Ieri, în unitatea de învățămînt preșcolar nu se afla decît contabilia grădiniței, care a făcut din informațiile de igienizare un „secret de stat”. Ceea ce am putut să aflăm legat de realizarea lucrărilor de igiernizare în vederea începerii noului an școlar este că aici nu s-au bătut decît cîteva covoare și că sălile de clasă în care peste o lună vor revenii micuții sînt exact la fel cum au fost lăsate în ultima zi de grădiniță. Pe cele cîteva femei de serviciu care lucrează în grădiniță le-am găsit la taifas într-o sală de clasă, intinse pe niște saltele adunate morman. Iar cum pînă la revenirea în pătuțuri nu au mai rămas decît 30 de zile, șansele ca sălile de clasă, bucătăria sau sălile de mese să fie văruite sau vopsite sînt foarte mici. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns