• semnalul de alarmă vine de la reprezentanții Sistemului de gospodărire a Apelor Moldova Siret • curățarea luciului de apă nu se va produce prea curînd, fiindcă ar fi nevoie de sume imense • deși populația a fost mereu avertizată asupra riscului la car se supune, foarte mulți continuă să se bălăcească în apa de la Insulă
Unul dintre locurile de relaxare cele mai căutate în Bacău este Insula de Agrement. cu doar 7.000 de lei poți beneficia de o zi într-un loc liniștit și curat. Chiar dacă insula este curată, semn că responsabilii se ocupă de gospodărirea ei, luciul apei lasă de dorit și reprezintă un real pericol pentru cei care au de gînd să se scalde aici. „Eu lucrez de aproape un an pe acest post și am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a-l face să arate mai bine. Insula are 12 angajați care lucrează în ture. Avem o echipă permanentă de muncitori care curăță, amenajează și fac ca acest loc să arate bine. Noi suntem angajații Primăriei și răspundem doar de partea de uscat a Insulei”, ne-a declarat Ionel Roman, administratorul Insulei de Agrement.
Curățarea luciului apei nu intră însă în atribuțiile lor. De acest lucru se ocupă, sau ar trebui să se ocupe, Sistemul de Gospodărire al Apelor. „Curățarea apei nu intră în atribuțiile noastre, dar cu toate acestea ne ocupăm și de aceasta. La baraj se adună foarte multe gunoaie și trimitem oamenii să curețe. Mai mult nu putem face. Situația este așa de mai mulți ani, iar apa este plină de mizerie și alge. Ar trebui secat și curățat, sau ar trebui aduse mai multe tone de pește fitofag. Dar toate acestea țin de Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacău”, a precizat administratorul Insulei. Calitatea apei de la Insulă pune în pericol sănătatea băcăuanilor. Cei care au riscat să se răcorească în apele de aici se pot alege cu boli de piele. De aceea, Direcția de Sănătate Publică Bacău a impus ca locul să fie semnalizat cu panouri prin care clienții Insulei să fie informați că „Scăldatul este interzis”, a mai spus administratorul. Cu toate acestea, oamenii nu iau în seamă aertizările specialiștilor și mulți fac baie în lac.
Cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor ne-au explicat că amenajarea luciului apei presupune costuri foarte ridicate. „Situația pe care o avem se datorează în primul rînd fenomenului de colmatare și inconștienței băcăuanilor. Zilnic, strîngem tone de deșeuri de la Coada Lacului pînă la baraj la Șerbănești. Pentru a curăța și a scoate mîlul și deșeurile de la Insulă, ar trebui să secăm lacul, lucru pe care îl putem face doar în condițiile unei lucrări importante. Întreruperea circuitului apei ar afecta consumatorii economici cum este CET-ul, iar curățarea ar avea costuri mari pentru noi. Probabil, în cîțiva ani vom avea la Insulă, în urma fenomenului de colmatare, prin scăderea nivelului apei, o groapă de gunoi”, ne-a declarat și inginerul Ciprian Enache, angajat în cadrul Sistemului de Gopodărire a Apelor. Organizarea defectuoasă, costurile mari necesare pentru refacerea ambientului, dar mai ales lipsa de educație a celor mai mulți dintre noi sînt cauze care duc la degradarea sigură a puținelor locuri de agrement din Bacău. (Mircea MERTICARIU)
Lasă un răspuns